Region

U Crnoj Gori HIV-om inficirano 400 osoba

HIV virusom u Crnoj Gori inficirano je oko 400 osoba, rekla je šef Odsjeka za polne bolesti Instituta za javno zdravlje Alma Čičić povodom 1. decembra – Dan borbe protiv HIV-a.

“Jedna petina ljudi, koji imaju HIV infekciju – to ni ne znaju i tu moramo da uložimo dodatne napore kako bismo do tih ljudi došli”, rekla je Čičićeva.

Na sastanku Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore rečeno je da će u okviru nove klinike za infektivne bolesti u Podgorici biti formirano posebno odjeljenje za inficirane ovim virusom.

Iz nevladine organizacije “Cazas” naveli su da je, s ciljem boljeg pružanja usluga onima koji boluju ili su u riziku od infekcije HIV-om, neophodno unaprijediti zakonske okvire.

Direktor “Cazasa” Mišo Pejković istakao je da je i dalje najveći problem stigmatizacija inficiranih, zbog čega će 1. decembar – Dan borbe protiv HIV-a, ove godine biti obilježen pod sloganom “Izjednači”, koji je poziv na akciju, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh