Region

SAD potvrdile komunikaciju sa SpaceX-om o ukrajinskom pristupu Starlinku

Pentagon je u petak potvrdio da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena bila u komunikaciji sa kompanijom SpaceX Elona Muska oko obezbjeđivanja kontinuiranog pristupa internetu za Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Elon Musk - Bloomberg.com

“Mogu potvrditi da je odjel bio u komunikaciji sa SpaceX-om u vezi sa Starlinkom. Neću sada ulaziti u dalje detalje ovih razgovora”, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Singh.

Do izjave je došlo nakon što je CNN objavio da je dobio pismo od šefa prodaje SpaceX-a u kojem se upozorava da kompanija više neće moći da plaća račune za usluge Starlinka, koje bi koštale desetine miliona dolara mjesečno.

“Nismo u poziciji da dalje doniramo terminale Ukrajini, niti da finansiramo postojeće terminale na neodređeno vreme”, navodi se u pismu.

Satelitski internet terminali Starlink bili su ključni za uspjeh Ukrajine na bojnom polju protiv Rusije, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da brzo komunicira na bojnom polju, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh