Region

Umrla Ankica Tuđman

Ankica Tuđman, udovica prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini.

Ankica Tuđman - pixsell

Rođena je 1926. u Zagrebu. Ankica Žumbar rođena je u Zagrebu 24. 7. 1926. U Zagrebu je završila osnovnu školu i pohađala ugostiteljsku školu sve dok nije napustila studij i otišla u partizane u maju 1944.

Upoznala Tuđmana s 18 godina

S 18 godina upoznala je Franju Tuđmana u Čazmi. U januaru 1945. prešla je iz Čazme u Vrhovno zapovjedništvo u Beogradu, vrativši se u Zagreb nakon što su ga oslobodile partizanske snage u maju 1945..

Nakon toga se preselila u Beograd s Tuđmanom, zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova SFR Jugoslavije i udala za Tuđmana 25. 5. 1945. Imali su dva sina i jednu kćer, i to Miroslava (rođ. 1946.), Stjepana (rođ. 1948.) i Nevenku (rođ. 1951.).

Godine 1954. položila je maturu i upisala studij anglistike na Sveučilištu u Beogradu. Napustila je studij na drugoj godini i izabrala tečaj engleskog jezika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 1960. Tuđman je promoviran u čin general bojnika, ali je 1961. odlučio napustiti vojsku, a cijela se porodica vratila u Zagreb. Tamo je Franjo Tuđman osnovao Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske. 1967. smijenjen je s te dužnosti i prisiljen napustiti članstvo u Savezu komunista Jugoslavije.

Sanader ju izbacio, Karamarko vratio u HDZ

Ankica Tuđman bila je članica HDZ-a od njegovog osnivanja 1989., no izbrisana je iz članstva stranke 2000-tih kada je tadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader radio reviziju članstva.

2012. ju je Tomislav Karamarko vratio u HDZ i nazvao “još jednom istinskom Katarinom Zrinski nove Hrvatske”.

Portal Mirovina objavio je prije nekoliko mjeseci da najviše mirovine u Hrvatskoj, koje prelaze 25.000 kuna, primaju Stjepan Mesić i Ankica Tuđman. To je tvrdila predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Tajni novac Tuđmanovih

Jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana bilo je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 000 maraka i 15 000 dolara koje tadašnji predsjednik RH nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost to je saznala 17. 10. 1998. u Jutarnjem listu, koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica, koja je preminula u januaru ove godine.

Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mjestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih te je odlučila da bi javnost trebala znati istinu. Izbila je ogromna afera. Lepej je ubrzo ostala bez posla u Zagrebačkoj banci, protiv nje je podignuta optužnica zbog odavanja službene tajne. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti Tuđmana, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh