Region

Inspektori sa Cetinja PLAKALI: To nikad neće moći da zaborave – evo zašto je uviđaj trajao DUŽE

Dobro upućeni u ovaj slučaj objašnjavaju da Boriloviću pregled nije bio zakazan, ali da je i ranije imao psihičkih problema.

Vuk Borilović - vijesti.me

Stravične scene nevino ubijene djece i ostalih žrtava u cetinjskom naselju Medovina nisu ostavile ravnodušnim pripadnike policije i istražitelje dok su pre tačno sedam dana obavljali uviđaj nakon što je monstrum Vuk Borilović, naoružan poluautomatskom sačmarom išao ulicom i sejao smrt, prenose Novosti.

Plakali su gledajući horor koji je napravio pomahnitali ubica. Suze nisu mogli da zadrže ni inspektori sa višedecenijskim iskustvom, zbog čega je i uviđaj trajao mnogo duže nego što je uobičajeno. Ono što su videli, kažu, dok su živi neće moći da zaborave.

– To su scene koje nikog ne mogu da ostave ravnodušnim – ne kriju oni.

Koliko je hitaca Borilović ispalio u svoje žrtve, podatak je koji još nije dostavljen tužilaštvu. Ipak, nezvanično se saznaje da je većinu ciljao i pogodio u predelu glave.

Nakon zvanično objavljenog podatka iz Uprave policije da je Borilović tog dana imao zakazan pregled kod lekara specijaliste, s pravom se postavlja i pitanje kako je osobi koja ima psihičkih problema mogla biti izdata dozvola za nošenje oružja.

Slučajno ili ne, ali policija je izostavila da saopšti detalje koji se odnose na sam pregled koji je trebao da bude obavljen. Dobro upućeni u ovaj slučaj objašnjavaju da Boriloviću pregled nije bio zakazan, ali da je i ranije imao psihičkih problema.

Kako u prethodnom periodu ništa nije ukazivalo da bi lovac iz Medovine mogao postati monstruozni ubica, nije bilo, navodi se, smetnji da mu se izda dozvola za nošenje oružja, koja se prema važećim crnogorskim zakonskim propisima produžava na godišnjem nivou.

Za izdavanje odobrenje za nabavku lovačkog i sportskog oružja radi držanja i nošenja, prema zakonu, potrebno je da osoba ispunjava opšte uslove, a to su: da ima opravdan razlog za nabavku oružja, da je navršila 18 godinu života, da nije pravosnažno osuđena za krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, života i tela, opšte sigurnosti ljudi i imovine, kao i krivična dela koja u sebi sadrže elemente nasilja.

Pod istim uslovima se podrazumeva da osoba kojoj se izdaje odobrenje nije pravosnažno kažnjena za prekršaj koji ukazuje da bi oružje mogla da zloupotrebi, kao i da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrebljeno, a naročito: uživanje alkohola, droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, poremećeni porodični odnosi, sukobi sa okolinom, agresivno ponašanje, kao i drugi poremećaji u ponašanju, disciplinske povrede propisa o lovstvu ili sportskom streljaštvu.
Izmene zakonskih propisa o oružju?

Osim opštim, osoba kojoj se izdaje oružje mora da ispunjava i posebne uslove: da je zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja, kao i da raspolaže tehničkim znanjem i veštinom za pravilnu upotrebu, držanje i nošenje oružja. Najveći zločin u novijoj istoriji Crne Gore, prema sadašnjim najavama, pokrenuće pitanje izmene ovih zakonskih propisa, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh