Region

Hrvatska daje 13 miliona kuna za ‘sporno’ kazalište u Mostaru

Hrvatska vlada donijela je u četvrtak odluku o raspodjeli 32, 5 miliona kuna u 2022. za projekte i programe bosanskohercegovačkih Hrvata, dok će se 13, 5 miliona kuna izdvojiti za dovršetak Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

lokacija za kazalište - vijesti.ba

U hrvatskom državnom budžetu za 2022. osigurano je 32,5 miliona kuna za financiranje 148 programa i projekata bosanskohercegovačkih Hrvata koje je odabrala komisija od 493 prijave.

Pritom je 7,92 miliona kuna namijenjeno programima i projektima iz područja zdravstva, 7,37 miliona za područje obrazovanja i znanosti, 6, 536 miliona za područje kulture, 4, 243 miliona za programe i projekte iz područja poljoprivrede, a 6,42 miliona kuna za ostala područja.

Prošle je godine za programe i projekte Hrvata u BiH isplaćeno 25 miliona kuna, a ove su godine po prvi puta uvršteni poljoprivredni projekti.

Vlada je također namijenila 13,5 miliona kuna u 2022. za financiranje dovršetka izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, jedinog profesionalnog hrvatskog kazališta u BiH. Projekt dovršetka izgradnje HNK-a u Mostaru proglašen je projektom od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Podsjetimo, ranije su iz Islamske zajednice oštro osudili odluku federalnih vlasti da mimo zakonskih procedura, regulacionog plana centralne zone Mostara osiguraju sredstva za nastavak gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Smatraju da se time uzurpaira vakufska imovina, obilježava prostor i prave nove etničke linija i podjele pod plaštom sporta, kulture i drugih opravdanja i izgovora.

– U tom kontekstu Muftijstvo mostarsko godinama javno poziva sve relevantne faktore da se u centralnoj zoni grada Mostara, na mjestu nekadašnje vojne linije razgraničenja – linije smrti, ispoštuju zahtjevi svih vjerskih zajednica i da se otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića harema, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja jevrejske sinagoge, navode. prenose Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh