Region

Britanski general: Rusija bi mogla koristiti Srbiju za destabilizaciju Balkana

Bivši zapovjednik združenih snaga u Združenom stožeru UK general sir Richard Barrons kazao je danas tokom svjedočenja u Komitetu za odbranu britanskog parlamenta da postoji bojazan da će Rusija koristiti Srbiju za destabilizaciju na Balkanu. B

Richard Barrons - N1

Barrons je odgovarajući na pitanje zastupnice Sarah Atherton, konzervativke, kazao kako se zbog toga osjeća i određena napetost na Balkanu. „Znamo da je veza Rusije i srbijanskog režima jako bliska. Znamo da smo se u proteklim decenijama s time suočavali na Zapadnom Balkanu, što uključuje Bosnu, Hrvatsku, Kosovo, Albaniju. Ono što sada vidimo jeste dosta napetosti među Bosancima koji nisu Srbi glede suzdržanog stava Srbije, kao rezultat intervencije u Ukrajini. Trebali bismo pretpostaviti da dok traje ovaj sukob Zapada, koristim tu riječ obračun radije nego sukob, dakle dok on traje Rusija će koristiti svog saveznika Srbiju da oteža život NATO-u i EU na Balkanu” , kazao je Barrons.

Barrons koji je tokom karijere služio i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu je inače svjedočio o dešavanjima u Ukrajini te o tome na koji način Velika Britanija i Zapad mogu pomoći Ukrajincima da se odbrane.

„Početni planovi Rusije su se promijenili, bili su da se smijeni režim, da se uništi ukrajinska armija i da se pobijedi u Donbasu. Prvo dvoje nisu ostvarili, pobjedu u Donbasu još uvijek traže. Mislim da se ovdje radilo o greškama u obavještajnom radu i procesu pripreme, ali i samozadovljstva zbog ranije pobjede na Krimu te su tako vodili ovaj proces koji ih je doveo do grešaka. Tu možemo dodati iznenađenje vojnicima da ih šalju u borbu, greške u planiranju i logistici, te loše liderstvo”, stava je Barrons.

On je također kazao kako će se sada Rusi vjerovatno fokusirati na prostor dužine oko 300 milja u Donbasu i da će pokušati osvojiti rijeku Dnjepar i Odesu, a onda možda ponovo pokušati mijenjati režim u Kijevu. Prema njegovim podacima ruske snage su izgubile 29 od 130 bataljonskih grupa koje su dosada poslale u Ukrajinu. Zbog svega što se dešava na terenu Barrons očekuje da će se ovaj sukob vjerovatno pretvoriti u zastoj ili neriješen sukob koji će se provlačiti određeno vrijeme. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh