Region

Ako se Ukrajini daje kandidatski status za EU, Bosna ga je zaslužila davno

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da cijenu rata u Ukrajini plaćaju najslabiji i najsiromašniji te istovremeno podsjetio da nije bilo podrške iz svijeta kada je Hrvatska prolazila kroz svoju “kalvariju”.

Zoran Milanović - Pixsell

– Ako se Ukrajini daje kandidatski status za EU, Bosna ga je zaslužila davno. Ako Brisel ne razumije dovoljno situaciju, onda to diplomatija treba objasniti.

Hrvatska ne priprema agresiju niti komada BiH. A boga mi niti Srbija. Ili Rusija, jer ne može. Hrvatski interes je ravnopravnost naroda, to je jako važno za mir – kaže Milanović.

Navodi da NATO nikad nije doživio traumu da bi se govorilo o smrti.

– No, ima problema. Nikad NATO nije imao moždanu smrt. Spomenuli ste dron, to nisu ni Mađari uspjeli identificirati. To NATO ne može raditi, to nije posao NATO-a. Osim ako ne uđemo u svjetski sukob i aktivira se članak 5. Onda NATO preuzima vaše nebo, a to može samo SAD, ne mogu ni Englezi.

SAD garantuje sigurnost u NATO-u. Mi smo tamo ušli samo radi Amerikanaca. Ova vozila, helikopteri su američki poklon. O NATO-u sve racionalno. Postoje sposobnosti koje imaju samo Amerikanci. Kad vidim da Rusija eksperimentira s novim hipersoničnim oružjem, ne osjećam se dobro. Želim da to moj zaštitnik ima, ne znam zašto nema – poručio je.

Prema njegovim riječima, Rusija je hladna i mračna država, “ne možemo je mjeriti našim mjerilima, drukčiji su”, prenosi Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh