Region

U Hrvatskoj prvi put uhapšen ministar dok je još na vlasti

Hrvatski ministar graditeljstva Darko Horvat uhapšen je jutros nakon što su policija i USKOK pretresli njegovu kuću u Međimurju.

Darko Horvat - N1

Razlog USKOK-ove akcije je zloupotreba službenog položaja, a kako neslužbeno saznaju hrvatski mediji, riječ je o sumnji na nezakonite višemilionske poticaje.
Istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

Uz Horvata, na meti istrage su i bivši ministar Tomislav Tolušić i Boris Milošević. Prema zasad dostupnim informacijama sumnjiči ih se da su tražili zapošljavanje preko veze te zbog dodjele poticaja.

Nikada nije uhapšen aktuelni ministar

Policija, DORH i USKOK nikada do sada nisu pokrenuli službenu istragu protiv aktivnih članova vlade, odnosno ministara i potpredsjednika vlade, a kamoli da je policija odvela ikada nekoga od njih dok su još u vladi.

Index.hr piše da to dokazuje da istražitelji imaju vrlo ozbiljne optužbe jer su krenuli na članove vlade Andreja Plenkovića. Hrvatski premijer je inače nedavno poručio kako do kraja mandata neće ukloniti nijednog ministra u Vladi “ni da stoje na trepavicama”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh