Region

Ovako će izgledati hrvatske kovanice eura i centa

Vlada Republike Hrvatske danas predstavlja dizajn nacionalnih strana kovanica eura i centa.

kovanice - Klix

Na prezentaciji koju su organizovali prikazane su kovanice od 1 i 2 eura te 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centi.

Na kovanici od 1 euro bit će oslikana kuna, a na 2 eura je geografska karta Hrvatske, ispod koje se kao podloga nalazi šahovnica. U obodu kovanice od 2 eura se nalazi tekst “Himne slobodi” književnika Ivana Gundulića – “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Kovanice od 1, 2 i 5 centi oslikane su glagoljicom s jedne strane i napisano je “HR”, a s druge strane su elementi hrvatskog grba i šahovnice, dok je na 10, 20 i 50 centi lik Nikole Tesle.

Elementi šahovnice se nalaze na svim kovanicama.

Priprema za prelazak na eurozonu u smislu štampanja koštat će Hrvatsku 900 miliona kuna (cca. 233 miliona KM). Do jula će postepeno biti ištampan i iskovan po jedan milion svake novčanice, kao testni primjerci, tada bi trebalo da dobiju odobrenje za upotrebu, a euro će kao valuta najvjerovatnije biti uveden u 2023. godini.

Plan je i da se bar šest mjeseci prije uvođenja eura cijene iskazuju dvojno te da se pomno prati povećanje cijena kako bi ono bilo spriječeno. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh