Region

Epidemiolog upozorio na novu varijantu koronavirusa

Epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije, Predrag Kon, izjavio je da se može očekivati ublažavanje sadašnjeg vala pandemija, ali upozorava na pojavu najnovijeg soja koronavirusa – stealth omikrona.

koronavirus - Shuterstock

„Da biste shvatili situaciju, mi jesmo na vrhuncu ovog vala i mogli bismo reći da ćemo iz njega postupni izlaziti. Doživjet ćemo ublažavanje u sljedećim tjednima, ali se pojavio stealth omikron gdje ne možemo tvrditi da nas neće uhvatiti i ne znamo njegov utjecaj na epidemiološku situaciju“, rekao je Kon za TV Pink.

On je ukazao i na to da je nagli skok brojki poslije Nove godine bio među ljudima između 20 i 50 godina, a da se sada bolest prelijeva na djecu, mlađe od 18 godina, i starije od 50 do 69 godina.

“Sada obolijevaju stariji i oni sa slabijim imunitetom koji pune bolnice. Nažalost, među njima ima i težih slučajeva s komorbiditetima i necijepljenih koji doživljavaju teške oblike bolesti i smrtne ishode, oni su po pravilu rezervirani za necijepljene”, rekao je Kon. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh