Region

Hrvatska: Godišnje od raka umre 13.500 građana, 20 posto više od EU prosjeka

Cilj smanjiti pojavnost i smrtnost od raka u Hrvatskoj te se smanjenjem smrtnosti za 20 posto dovesti na razinu zapadnoeuropskih država, što bi značilo spriječiti 2.648 smrti na godišnjoj razini

Udruge onkoloških bolesnika okupili su se na Trgu bana Josipa Jelačića, u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu, u pet do 12 kod sata, gdje je simbolično postavljen ekran s brojem umrlih od raka u protekloj godini, koliko je proteklo od usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka čiju provedbu žele potaknuti, javlja Anadolu Agency (AA).

Javnozdravstvena kampanja pod nazivom “Vrijeme je” okupila je predstavnike udruga u borbi protiv raka, a glavna svrha ove kampanje je okupiti najvažnije sudionike u zajedničkom cilju – implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR), koji je donesen u Hrvatskom saboru prije više od godinu dana.

Na ekranu postavljenom ispod sata na glavnom zagrebačkom trgu postavljen je brojčanik koji upozorava da je od 15. prosinca 2020., od usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do danas, u Hrvatskoj od posljedica raka umrlo 15.637 osoba, od kojih je, smatraju članovi ovih udruga, barem 20 posto moglo biti spašeno da se na vrijeme započelo s provedbom NSOPR-a.

Članovi udruga ističu kako im je cilj smanjiti pojavnost i smrtnost od raka u Hrvatskoj te se smanjenjem smrtnosti za 20 posto dovesti na razinu zapadnoeuropskih država, što bi značilo spriječiti 2.648 smrti na godišnjoj razini.

“U izradu NSOPR-a bilo je uključeno 18 predstavnika udruga onkoloških pacijenata pa očekujemo da nas se aktivno uključi i u praćenje njegove provedbe”, poručio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

“Kad se razbole od raka, ljudi osiromašuju, gube poslove, dramatično im se srozava kvaliteta života pa osim borbe za život moraju voditi i borbu za golu egzistenciju”, upozorila je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge “Nismo same”.

U Hrvatskoj svaki dan od posljedica raka umre 39 osoba, svake godine od raka ih oboli preko 25.000, upozoravaju članovi udruga za borbu protiv raka, dok na godišnjoj razini od raka umre više od 13.500 hrvatskih građana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh