Region

Analiziraju se DNA uzorci. Otac: Našli su taksista, zna se što je rekao Mateju

ŠESTI DAN zaredom traje intenzivna potraga za nestalim Matejem Perišem.

Nestanak Mateja Periša prijavljen je beogradskoj policiji 31. prosinca nakon što je sa šestoricom prijatelja došao na doček Nove godine u Beograd. Posljednji put je viđen u noćnom klubu Gotik, dok se u beogradskim tabloidima pojavilo nekoliko snimki nadzornih kamera na kojima je, kako je rekao i njegov otac, Matej.

Jučer se pojavio cijeli niz priča koje su neprovjerene te neutemeljene. Dobar dio priča koje su prenosili neki mediji odnosi se na poznanike iz Splita, s fakulteta ili ljude koji su bili u klubu tu večer, ali ne u društvu s Matejem. Srpski tabloidi su bez konkretnih dokaza spekulirali o raznim opijatima i slično.

Matejev otac potvrdio je da je policija pronašla taksista u čije je vozilo pokušao ući mladić. Taksist je, tvrdi otac, ispitan.

OGLASIO SE HRVATSKI VELEPOSLANIK U BEOGRADU
Danas se Matejev otac Nenad Periš sastao s hrvatskim veleposlanikom u Republici Srbiji Hidajetom Hidom Biščevićem.

Biščević je nakon sastanka s Matejevim ocem rekao: “Izrazili smo podršku u teškim trenucima i spremnost da budemo na usluzi. On podnosi sve s nevjerojatnom hrabrošću i snagom, najteži je ovaj period neizvjesnosti, pogotovo u okruženju s toliko spekulacija i nagađanja da vjerojatno jedino on i istražitelji znaju u kojoj je fazi potraga.

Zahvalio je svima. Moj dojam je da mu je užasno teško, nada još postoji. Kaže s druge strane da je naišao na toliku podršku, i kao bivši sportaš, zvao ga je zamjenik gradonačelnika, da je u cijeloj toj tragediji otkrio jedno dobro lice ovog grada i ovih ljudi. Kao veleposlanstvo obećali smo nastavak naše potpore. Nema druge nego čekati i nadati se najboljem”.

“Jučer sam se vratio iz Zagreba, ali su moji suradnici bili u kontaktu s policijom i tako ćemo nastaviti. G. Periš nam je rekao da su naša i srpska policija u kontaktu i stekao sam dojam da, ako bude potrebe za pomoći hrvatske policije u smislu opreme i slično, sprska će se policija nama službeno obratiti”, dodao je, prenosi N1.

RONIOCI OBJASNILI ZBOG ČEGA VRŠE PRETRAGU I UZVODNO OD MJESTA GDJE JE MATEJ VIĐEN
Ronioci i danas vrše pretragu, a osim nizvodno, pretraga se vrši i stotinjak metara uzvodno od mjesta gdje je Matej Periš zadnji put viđen.

Razlog tome je, kako je objasnio Darko Kovačević iz Mreža za opasnost Srbije, to što se vode sigurnim i provjerenim informacijama koje imaju.

“U principu uvijek se tijelo traži nizvodno ako postoje neposredne ili posredne informacije da je neka osoba na nekom određenom području uopće ušla u vodu. Međutim, kako to sad nije potpuno potvrđeno, pronađeni su neki tragovi, pa kako postoji osnovana sumnja da je ipak mjesto ulaska bilo mnogo više uzvodno, onda se krenulo odatle”, rekao je.

“To su neki osobni predmeti koji su pronađeni. Sada se istražuje svaka mogućnost, zaista svima je stalo da se ta mlada osoba nađe. Mi se svi i dalje nadamo da ćemo ga naći u nekim mnogo sretnijim okolnostima”, rekao je Kovačević u Jutarnjem programu na TV Prvoj o nestanku Mateja Periša.

OGLASILO SE VIŠE JAVNO TUŽITELJSTVO
“Više javno Tužiteljstvo u Beogradu obaviješteno je o svim mjerama i radnjama iz njihove nadležnosti koje se odnose na potragu za 27-godišnjim Splićaninom”, rečeno je Tanjugu.

U pitanju su naredbe za izuzimanje tragova DNA koji bi trebali doprinijeti sklapanju mozaika i rasvjetljavanju nestanka Mateja.

Potraga za mladićem i dalje traje, a tužiteljstvo je u stalnom kontaktu s policijom.

MATEJEV OTAC SASTAO SE S VELEPOSLANIKOM
Matejev otac Nenad Periš oko 11:30 je stigao u hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu. Veleposlanik RH u Srbiji Hidajet Biščević dao je izjavu za javnost.

“Ocu je najteže prevladati period neizvjesnosti s ljudske strane i okruženje u kojem ima medijskih špekulacija i nagađanja. Jer jedino istražitelji znaju u kojoj je fazi istraga. Čovjeku je užasno teško. Nada još postoji”, kaže.

“Nema druge nego čekati i nadati se najboljem. Nenad nam je rekao da su u kontaktu srpska i hrvatska policija. Ako bude trebala ronilačka ispomoć s vaše strane, do nje će doći. Nenad ostaje u Beogradu koliko god bude trebalo”, kazao je.

OTAC TIJANE JURIĆ: NEMA NIŠTA GORE NEGO KAD NE ZNAŠ ŠTO TI JE S DJETETOM
Igor Jurić iz Zaklade “Tijana Jurić” i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu za TV Prvu je komentirao slučaj nestalog Mateja.

“Mi u Centru nemamo novih informacija o slučaju Mateja Periša. Policija ima još nešto novo što ne smije iznositi u javnost zbog same istrage. Kao država smo pokazali veliku odgovornost i ponosan sam na svoju zemlju”, rekao je Jurić, dodajući da su i preko Centra za nestale primili na stotine poruka podrške za Mateja i želje da se pomogne.

POLICIJA I VULIN PRETRAŽUJU PODRUČJE
Jedna veća grupa policajaca hoda iz smjera ušća prema Gotiku uz Halu. Vulin patrolira u gumenjaku.

Vodostaj je narastao 10 centimetara, kaže nam jedan vlasnik broda.

“To je sve prekasno krenulo, prekasno su ga krenuli tražiti. Za ovaj dio se zna da je bio ovdje, a oni sada prolaze s nekim zapovjednikom i gledaju”, rekla nam je jedna Beograđanka.

I ona i vlasnik broda kažu da te večeri nije bilo magle.

“Tek predvečer 1.1. se počelo pričati da je nestao dečko, do tada nismo ni znali za nestanak”, kaže vlasnik broda.

MUP SRBIJE POSLAO PRIOPĆENJE
MUP Srbije poslao je priopćenje u kojem prepričava današnje izjave Vulina.

“Nijedan dan otkako se to desilo nije prošao da me predsjednik Vučić nije pitao ima li nešto novo, ima li pomaka. Možemo zamisliti patnju tog oca, sestara nestalog Splićanina. Ono što mogu reći u ovom trenutku je da mi ne stajemo, nitko ne može ništa zamjeriti policiji, dajemo sve od sebe, radimo apsolutno sve.

Naši operativci su s ocem razgovarali više puta, kao i s Matejevim prijateljima, konobarima, osiguranjem. Ronioci Žandarmerije su se uključili, riječna jedinica radi, sve što je u moći jedne policije mi radimo. Znamo gdje je iznajmljen stan, gdje se kretao, ali kasno je prijavljen nestanak. Nije bilo sukoba ni nasilja u klubu.

Otac je prepoznao svog sina na nekoliko snimki. Obitelj će prva saznati, bio dobar ili loš ishod, ali će prva saznati.

Srbija je sigurna zemlja, Beograd je siguran grad, kod nas se ne događaju takve stvari da netko nekoga napadne, opljačka ili ubije nekoga, to se vrlo rijetko događa”, prenio je MUP riječi Vulina.

VULIN SE UKLJUČIO U POTRAGU
Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin priključio se danas potrazi.

Vulin je danas patrolirao na Savi s riječnom policijom koja danima traga za Matejem.

Brodovi riječne policije pretražuju Savu. Na Savi se oko 11 sati pojavio i sonar.

MATEJEV OTAC: DAO SAM UZORAK ZA DNA ANALIZU
“Dao sam uzorak radi DNA analize. Inače nema ništa novo”, kazao je za Dnevnik.hr.

“Znam da rade sve što trebaju, ja ni ne ulazim u sve te razgovore, sve detalje koji nisu bitni”, dodao je.

Predsjednik Saveza autotaksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić za N1 je komentirao slučaj nestanka Splićanina Mateja Periša. Osvrnuo se na snimku koja je objavljena u medijima, na kojoj je navodno nestali mladić koji prilazi taksiju.

“Znajući kako policija radi, vjerujem da je taksist već ispitan i da je ono što je imao kao saznanja njima i prenio. Policija sklapa mozaik i vrlo brzo će, vjerojatno sutra, izaći sa svim informacijama”, rekao je Bjelić.

MATEJEV OTAC: NAŠLI SU TAKSISTA
Matejev otac Nenad jučer je dao intervju za Jutarnji list. Intervju se vodio oko 19 sati. Kako javlja Jutarnji, kazao im je da je pronađen taksist u čiji je taksi pokušao ući mladić za kojeg se vjeruje da je Matej.

“Policija je obavila razgovor s njim i tu nema ništa sporno. – Je li slobodno? – pitao je taksista. Prethodno je primio za kvaku zadnjih vrata, ali kako su stakla bila zatamnjena, nije vidio da ima putnike. Potom se nagnuo i kad se uvjerio da su otraga putnici, taksist mu je odgovorio: Zauzet sam, imam vožnju”, prepričava Nenad Periš.

PRIJATELJI NA NOVU GODINU PRIČALI S ČUVAROM BRODA
Index je pričao s čovjekom koji čuva brod na Savi. Kazao nam je da su Matejevi prijatelji došli kod njega na Novu godinu prijepodne i raspitivali se o Mateju. Rekli su da im je prijatelj nestao, da ne znaju gdje je i pitali je li on što vidio. Kaže da je već bila i policija brodom, a sad je ponovno dao podatke policiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh