Region

Vlada Srbije: Desetine povrijeđenih na Kosovu, upucanom Srbinu se bore za život

Peković je naveo da su Srbi spriječili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do tehničke škole u Sjevernoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gdje su ih “pod rafalima” otjerali jer su upadali u magacine i privatne kuće

vijesti.me

Desetine Srba povrijeđeno je, od kojih je jedna osoba životno ugrožena, tokom sukoba sa pripadnicima specijalne kosovske policije na Sjeveru Kosova, saopštio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Petković je rekao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog toga uputio u Rašku, gdje će se u 15.00 sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

“Među desetinama povrijeđenih, upucan je i teško povrijeđen Srećko Sofronijević (36), čovjek kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život. Direktor bolnice rekao je da je pogođen u grudi i da će mu izvaditi metak koji je zaglavljen u plućnom krilu. Do toga je dovelo divljaštvo (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija”, naglasio je on.

Tenzije na ulicama na sjeveru Kosova, automobil zapaljen i jedna osoba teško ranjena
Petković je kazao da je ovo sedmi upad kosovske policije u srpske sredine, gdje su “rafalima zasuli” Sjevernu Mitrovicu i Zvečan i ocijenio da je namjera Kurtija da time “proizvede sukobe širih razmjera”.

On je naveo da su Srbi spriječili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do tehničke škole u Sjevernoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gdje su ih “pod rafalima” otjerali jer su upadali u magacine i privatne kuće.

“Kada su se vratili u bazu ‘Belvedere’, šest oklopnih vozila krenulo je na sjever i narod ih je ponovo spriječio kod mjesta Rudare, gdje je bio veliki okršaj tako što su jedinice Rosu napale i pucale na goloruki srpski naord koji brani svoje pravo na život”, istakao je on.

Petković je rekao da Priština iz dana u dan generiše krizu i pokušava da stvori “novu realnost”, ali da je Vučić izjavio da se “Oluja i novi pogrom Srba” neće ponoviti.

On je optužio kosovskog premijera Kurtija da je “psihopata” i da pokušava da, osim verbalnog delikta, na Kosovu uvede i zabranu kretanja.

“Na narod ide dugim cijevima i pod izgovorom krijumčarenja ‘hapse’ se fanta i koka kola… Rafalno pucaju na narod i ‘obračunavaju’ se sa ljekovima, a naše ljekove drže na terminalu i ne dozvoljavaju da dođu do bolnica”, rekao je on.

Petković je, uprkos tome, pozvao Srbe da ostanu uzdržani i mirni i ne nasijedaju na provokacije,pišu Vijesti,me


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh