Region

Ispunili očekivanja: Crna Gora ostvarila 700 miliona eura prihoda od turizma

Crna Gora je do kraja septembra ostvarila prihode od turizma u iznosu od 700 miliona eura, koliko je i bilo planirano za ovu godinu, saopštio je minstar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ležaljke na plaži u Crnoj Gori - Blic.rs

Milatović je na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone rekao da je Ministarstvo u martu planiralo prihode od turizma na nivou od 700 miliona eura.

On je podsjetio da su prihodi od turizma u 2019. godini, koja je bila rekordna, iznosili 1,1 milijardu eura.

-Zvanični podaci Centralne banke govore da su prihodi od turizma prošle godine bili svega 144 miliona eura. To znači da su prihodi od turizma u prošloj godini pali 87 odsto u odnosu na 2019. godinu, precizirao je Milatović.

On je saopštio da je, prema podacima Nacionalne turističke organizacije, prosječna sedmična popunjenost od 1. maja do 31. avgusta ove godine, odnosno za četiri mjeseca glavne sezone, bila sedam puta veća nego prošle godine, a na nivou od skoro 80 odsto iz istog perioda 2019.

Prema podacima Uprave policije, od 1. maja do 31. avgusta u Crnu Goru je ušlo 2,3 miliona stranaca, što je pet puta više nego u istom periodu prošle godine, a na nivou od 82 odsto 2019.

-Ako se uzme u obzir samo špic sezone, jul i avgust, u Crnu Goru je za ta dva mjeseca ušlo 1,6 miliona stranaca, što je na nivou od 95 odsto iz 2019. godine – precizirao je Milatović.

On je ocijenio da je takav oporavak turizma značajno uticao na oporavak cjelokupne ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori i snažnu stabilizaciju javnih finansija.

Milatović je podsjetio da je crnogorska ekonomija prošle godine oslabila 15 odsto i da je to bio daleko najveći pad u cijeloj Evropi.

Ove godine Vlada projektuje rast ekonomije od 10 odsto, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh