Region

Turistička sezona u Crnoj Gori iznad očekivanja

Posljednji zvanični podaci govore da u ovom trenutku u Crnoj Gori boravi 192.000 registrovanih turista. Poređenja radi, to je skoro 11 puta više nego u istom periodu prošle godine, dok je u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, na nivou od 96 odsto

Ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori više je nego uspješna i ako u narednim sedmicama ne dođe do bilo kakvog oblika pooštravanja mjera zbog koronavirusa, onda se može očekivati da ova godina bude među najuspješnijim kada je u pitanju turistički promet, javlja Anadolu Agency (AA).

Crna Gora, sa 622.000 stanovnika, svoj privredni razvoj bazira na turizmu, koji čini jednu četvrtinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) države. Nakon što je svijet prošle godine zadesio virus COVID-19, Crna Gora se našla u problemu. Zbog zatvorenih granica, kao i epidemioloških mjera koje su bile na snazi, prošla turistička sezona je bila jedna od najlošijih. Turistička privreda je pretrpjela ogromne gubitke, što se u konačnom odrazilo i na ekonomiju cijele države.

-Broj gostiju skoro na nivou iz 2019. godine-

Ovogodišnja sezona je već premašila sva očekivanja. Posljednji zvanični podaci govore da u ovom trenutku u Crnoj Gori boravi 192.000 registrovanih turista. Poređenja radi, to je skoro 11 puta više nego u istom periodu prošle godine, dok je u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, na nivou od 96 odsto.

Upravo 2019. godina proglašena za najbolju turističku godinu u istoriji Crne Gore. Ovu državu je u 2019. posjetilo 2,6 miliona turista, ostvareno je 14,5 miliona noćenja, a prihod od inostranih i domaćih gostiju iznosio je 1,1 milijardu eura.

Iako je sezona u toku, nadležni u Vladi Crne Gore koji se bavi turizmom već uvjeravaju da su prihodi ove godine na razini od 80 odsto u poređenju sa 2019. godinom. Očekivanja su bila da će prihodi biti oko 65 odsto u odnosu na najbolju sezonu, tako da se već sada može reći da je ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori znatno uspješnija od očekivanog.

I kada je riječ o popunjenosti hotelskog smještaja, on je na skoro istom nivou kao i prije dvije godine, dok je popunjenost privatnog smještaja na oko 83 odsto.

-Najviše gostiju iz regije

Slike sa graničnih prelaza za ulazak u Crnu Goru u prethodnih trideset dana, najbolji su pokazatelj koliko je Crna Gora ove sezone popularna za ljetovanje. Najviše je gostiju iz regije, među kojima prednjače turisti iz Srbije i BiH. Kada su u pitanju gradovi, u Ulcinju i Budvi se traži krevet više. Podaci pokazuju da je u Crnu Goru, od 5. jula do 2. avgusta, ušlo 716.908 stranaca, što je skoro na nivou iz istog perioda 2019. godine. To je više nego što Crna Gora zvanično ima stanovnika.

-Cijene smještaja više u odnosu na 2020.

Kada je riječ o cijenama smještaja, plažnog mobilijara, hrane i pića, one su nešto više u odnosu na prethodne godine. Privatni i smještaj u hotelima kreće se u rasponu od 15 pa do 200 eura na dan.

Kada je riječ o Ulcinju, hoteli nude All-inclusive paket od 65 eura. Najskuplje su kućice na plaži, koje sa uključenim doručkom, ležaljkama i suncobranom, koštaju od 70 do 100 eura za četiri osobe. Cijene plažnog mobilijara kreću se u prosjeku oko 12 eura za dvije ležaljke i suncobran, dok je nešto veća cijena hrane i pića u odnosu na 2020. godinu.

U Budvi, cijene hrane i pića nešto su veće nego u Ulcinju. Kada je riječ o plažnom mobilijaru on je na nivou cijena kao i u ostalim primorskim gradovima.

-Raste broj zaraženih koronavirusom

Zdravstvene vlasti Crne Gore su u susret turističkoj sezoni, zajedno za turističkom privredom usaglasili da bi za oporavak turizma bilo potrebno otvoriti granice Crne Gore za goste iz cijelog svijeta. Tako je od početka juna i za ulazak u Crnu Goru ne postoje nikakva zdravstvena ograničenja. Ipak, s obzirom da se posljednjih deset dana bilježi trend rasta novooboljelih od koronavirusa, posebno među turistima, pitanje je do kada će aktuelne mjere za ulazak u Crnu Goru važiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh