Region

Edi Rama o inicijativi ‘Mini Schengen’ – Želimo u region donijeti primjer evropske unije

Premijer Albanije Edi Rama poručio je na velikom regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju da kroz takozvanu “Mini schengensku” inicijativu u region Zapadnog Balkana žele donijeti primjer Evropske unije (EU) s ciljem provedbe četiri temeljne ekonomske slobode: sloboda kretanja ljudi, kretanja roba, kapitala i usluga, javlja Anadolu Agency (AA).

Edi Rama - Expo2015.org

Ovaj region više ne može ostati talac prošlosti ni u jednom aspektu i ko još uvijek ne razumije koliko smo mali dok smo podijeljeni, dok stvaramo više radnih mjesta, otvaramo više perspektiva za dobro plaćen posao, posebno za mlade ljude, osuđen je da živi u prošlosti”, rekao je Rama.

Naglasio je da se ove tri zemlje u budućnosti žele pokazati kroz inicijativu koja, prema njegovim riječima, ne izmišlja ništa novo, već “jednostavno donosi na ove prostore primjer EU s ciljem implementacije četiri temeljne slobode.”

Govoreći o kritikama na inicijativu lidera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, Rama je rekao da je ona neophodna za dobrobit regiona.

Ko kaže da je ovo inicijativa osmišljena u podrumima bivše Jugoslavije, za prekomponovanje Jugoslavije i davanje hegemonije Srbiji, da će Srbija uzeti sve što imamo, kao prvo živi u paralelnom svijetu. Drugo, živi za politiku, a ne radi povećanja blagostanja i jačanja mostova među ljudima. I treće, zaboravlja da ako ovako počnemo, onda možemo reći da je i EU velika Jugoslavija. EU je velika Jugoslavija, a ovo je mala Jugoslavija. .. ali u stvari ne, ovo je ni više ni manje nego stvaranje prostora koji živi po principima, vrijednostima i mehanizmima EU -a, dok se svaka od zemalja trudi da se integriše u EU “, poručio je Rama.

Lideri Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije danas će u Skoplju potpisati tri sporazuma kojima će se olakšati kretanje između tri države.

Na ekonomskom forumu u Skoplju učestvuju i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trojica lidera potpisali su 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu deklaraciju o slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi koja predviđa da se do kraja 2021. godine ove tri države Zapadnog Balkana nađu u jedinstvenom sistemu koji će omogućiti bolji poslovni ambijent, lakši transport roba i zapošljavanje, ali i prelaženje granica samo s ličnom kartom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh