Region

Direktorica sa kokardom neprihvatljiva i Vladi Crne Gore

Direktorica sa kokardom. Zbog šajkače sa kokardom na glavi, Bojana Đačić – direktorica Osnovne škole “Ristan Pavlović” u Pljevljima, gradu na sjeveru Crne Gore, bit će smijenjena sa tog mjesta. Potvrdio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Bojana Djacic - N1

Simbol koji Đačić drži na glavi prepoznatljiv je kao oznaka srpskog nacionalizma. Odnosno četničkih kolaboracionista iz vremena Drugog svjetskog rata. Ali i po zlu upamćen tokom ratova devedesetih godina.

Pod tim simbolom vojne i paramilitarne snage Srba počinili su ratne zločine širom bivše Jugoslavije.

Pojavljivanje nasmijanog lica učiteljice, “ukrašene” na ovaj način, nije prošlo bez reakcija u nacionalno mješovitoj Crnoj Gori.

Za sociologa Andriju Đukanovića slučak iz Pljevalja je, kako je naveo za Radio Slobodna Evropa (RSE), pokazatelj da kadrovska politika Ministarstva prosvjete u Crnoj Gori izaziva zabrinutost. Dozvoljava da na čelnim pozicijama u školama budu postavljene osobe koje imaju rasističke i šovinističke stavove.

Kancelarija ombudmana u Crnoj Gori je najavila da će ispitati slučaj.

Direktorica sa kokardom
Imenovanje Bojane Đačić za direktoricu škole je 26. aprila izazvalo brojne reakcije zbog njene fotografije na kojoj nosi tradicionalnu srpsku kapu. Šajkaču sa kokardom. Ista fotografija je preplavila društvene mreže.

Kuriozitet je i da je Bojana Đačić bila postavljena za direktorku Osnovne škole koja nosi ime Ristana Pavlovića. Učitelja, partizanskog borca. Učesnika Prvog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). A koga su 1942. godine strijeljali upravo četnici.

Opširnije na portalu RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh