Region

U Srbiji registrovano 8 slučajeva zaraze novim, britanskim sojem korona virusa

Do sada je u Srbiji registrovano ukupno 8 slučajeva zaraze novim, britanskim sojem koronavirusa…

Koronavirus test - Reuters

Do sada je u Srbiji registrovano ukupno 8 slučajeva zaraze novim, britanskim sojem korona virusa, saznaje “Blic” iz izvora bliskih Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa.

Kako se saznaje, svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku.

Takođe, kako kaže izvor, od sva četiri nova soja koji su pojavili u svijetu – osim britanskog to su i južnoafrički, kalifornijski i brazilski, infektolozi su u Srbiji potvrdili prisustvo samo britanskog soja.

Podsjetimo, prvi slučaj britanskog soja, za koji je utvrđeno da je zarazniji, odnosno da se brže širi od “običnog”, pojavio se u našoj zemlji 31. decembra. Donijela ga je Novosađanka koja je tog datuma ušla u Srbiju, a mutacija je otkrivena nakon desetak dana.

Za britanski soj naučnici su utvrdili da je zarazniji čak 70 posto.

Ono što ohrabruje to je da su dostupne vakcine protiv kovida efikasne i protiv ovog novog soja.

Kako izgleda razvoj bolesti?

Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redoslijed simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO od preko 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva kovida 19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sljedećim redom:

Groznica
Kašalj i bolovi u mišićima
Mučnina i povraćanje
Dijareja


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh