Crna hronika

Uhapšen Veljko Belivuk i još 16 pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe: Marketinška hapšenja ili obračun sa kriminalom?

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je juče zajedno sa još 16 pripadnika svoje kriminalne grupe.

Policija - Youtube/Screenshot

Među uhapšenima su Marko Miljković i Milovan Tadić, bivši šef obezbeđenja kluba „Tilt“, kome se sudi da je kao šef obezbeđenja nasmrt pretukao Slobodana Vukića. Svi uhapšeni, koji su se krili iza navijačke grupe Partizana, sumnjiče se za ubistva, otmice, iznude i trgovinu drogom.

Sagovornici Danasa – Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, i kriminolog Dobrivoje Radovanović smatraju da je pozitivno to što je izvedena ovako velika akcija hapšenja, ali naglašavaju da je potrebno videti da li će država procesuirati i one koji su bili povezani sa kriminalnom grupom Belivuka, ali i hapsiti i druge navijačke grupe koje se bave kriminalnim radnjama.

Inače, u velikoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Tužilaštva za organizovani kriminal, juče su blokirani stadioni Crvene Zvezde i Partizana. Kako je izjavio tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, policija je izvela pretrese na oko 30 lokacija u Beogradu.

– Nakon višemesečnog zajedničkog rada Tužilaštva, više organizacionih jedinica MUP i BIA, realizovana je zajednička akcija usmerena na očuvanje bezbednosti Republike Srbije i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela protiv života i tela , sa elementima organizovanog kriminala, naveo je Nenadić.

Pojedini beogradski mediji pišu da je Belivuk uhapšen zbog ubistva navijača Crvene zvezde Zdravka Radojevića. Belivuk je, inače, pre nekoliko dana priveden na beogradskom aerodromu po povratku iz Crne Gore, ali je odmah pušten.

Prema nezvaničnim informacijama, on je juče uhapšen na Rudniku, gde je navodno išao da spali vozila korišćena u krivičnim delima. Mediji prenose da je on u tom automobilu navodno svojevremeno snimljen saobraćajnom kamerom u razgovoru sa Goranom Veličkovićem Goksijem, kome se gubi svaki trag od avgusta prošle godine. Veličković je sa Milošem Radosavljevićem Kimijem oformio navijačku grupu „Partizanovci“.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je juče povodom hapšenja 17 pripadnika organizovane kriminalne grupe da je Srbija ozbiljna zemlja koja neće dozvoliti da se ponovo stvori neki kriminalni klan koji će pomisliti da je jači od države. Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vulin je izjavio da je Srbija danas bolje i bezbednije mesto.

– Kada je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će se obračunati sa mafijom, neki su se smejali i brojali dane od tog obećanja do hapšenja. Sada se ne smeju. Ako već ne mogu da se postide i kažu ljudsko: ‘Oprosti’, onda mogu da ćute, rekao je Vulin.

Podsetimo, ipak, da je predsednik Vučić još 2016. izjavio da država trenutno nema dovoljno snage za borbu protiv huligana jer je, kako je tada rekao, za tako nešto potreban društveni konsenzus. Od druge polovine prošle godine, Vučić je počeo češće da govori o borbi protiv organizovanog kriminala. On je u novembru 2019. izjavio da je ta borba počela i da je, kako bi se kriminal počistio, bitno da se počiste oni koji sa kriminalcima sarađuju.

Komentarišući jučerašnju akciju hapšenja, Vučić je izjavio da je država pokazala da je snažnija i jača od organizovanog kriminala. On je rekao da su predstavnike države lagali „pravi doušnici i mafijaši“, koji su to radili da bi mafija ostala zaštićena, a „pravi saradnici ostali neotkriveni“.

A da li je država zaista rešila da počne borbu protiv organizovanog kriminala, prema mišljenju Stevana Dojčinovića, glavnog i odgovornog urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), ostaje da se vidi u narednim danima. Dojčinović ističe za Danas da je uvek dobro kada se hapse kriminalci, „ali je pitanje koliko će da duboko ići cela ta istraga, zato što ovi ljudi koji se sada hapse, a o kojima je KRIK pisao godinama, povezani s nekim licima iz politike i policije“.

– Jako je bitno da se ovo ne završi na kriminalcima koji su uhapšeni, već da vidimo da država ode dalje, odnosno da se pozabavi ljudima iz samog sistema koji su radili sa kriminalcima. Da li će se to desiti, videćemo u narednim danima – objašnjava Dojčinović.

Mediji su juče preneli da je u nastavku akcije uhapšena još jedna osoba na Partizanovom stadionu, kao i da je policija na tom stadionu pronašla bunker, obezbeđen i zaključan, a koji pripada Belivuku i njegovoj grupi.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ukazuje za Danas da je za sada preuranjeno i za negativne i za pozitivne ocene. On podseća na masovnija hapšenja prethodnih godina, a da ta lica nisu procesuirana.

– Dakle, sva ta ranija hapšenja su bila marketinške akcije. I ova hapšenja mogu to da budu. Ali postoji jedna jako važna sitnica da najnovija hapšenja ipak nisu marketinška akcija, a to je da je nalog za hapšenje dao tužilac za organizovani kriminal. Nadam se da tužilaštvo ima dokaze i da će uhapšeni biti osuđeni – objašnjava Radovanović. On je dodao da je ovo još daleko od borbe protiv organizovanog kriminala, jer navijački kriminal nije najjači narko-kriminal u Srbiji.

– Pitanje je šta će biti sa Zvezdinim, Radovim i drugim navijačkim grupama, koje se isto bave trgovinom drogama – naglašava Radovanović.

Belivuk i Hrkalović

Kako su ranije pisali mediji, Veljko Belivuk je povezivan sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović. Navodno je, pišu tabloidi, Hrkalović pomogla Belivuku da bude oslobođen za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića. Stranka slobode i pravde (SSP) pozdravila je jučerašnja hapšenja, ali pita da li je neuspeli pokušaj ubistva Belivuka u Crnoj Gori povezan s njegovim sklanjanjem i da li se zaštitnici Belivuka plaše onoga što je on rekao crnogorskim bezbednosnim službama, kao i kakva je u tome uloga bivšeg ministra Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović. Inače, tabloidi su upravo Hrkalović naveli kao prvoosumnjičenu za navodno prisluškivanje predsednika Vučića. Međutim, predsednik Vučić je juče izjavio da hapšenje Belivuka nema veze sa aferom prisluškivanja. On nije direktno odgovorio da li smatra da ministar Stefanović nije mogao, smeo ili hteo da se upusti u borbu protiv te kriminalne grupe, rekavši da „niko nije idealan“. Takođe, Vučić je odbacio tvrdnje da su hapšenja imala veze s tim ko za koji klub navija, već da niko ne može da ubija po Srbiji.

Dumanović: Otkriti sve kriminalne veze

Milan Dumanović, bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije (UKP) i jedan od osnivača pokreta Oslobođenje, pozvao je tužioca za organizovani kriminal da se „ne zaustavi“ na hapšenju ove kriminalne grupe, već da procesuira i sve koji su povezani s njom, posebno lica iz bezbednosnih službi, BIA i UKP. „Moraju se otkriti veze između kriminalaca i bezbednosnih službi, ali i političkog vrha SNS“, rekao je Dumanović.

UST: Država sposobna da zaštiti građane

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je da je jučerašnjim hapšenjima zadat snažan udarac organizovanom kriminalu i jasno demonstrirana jačina tužilačke organizacije i resora javne i državne bezbednosti. Akcija je pokazala, dodaje se u saopštenju, da su državni organi „sposobni da zaštite državu i njene građane“.

Ko je privedeni Veljko Belivuk

Beograd – Noćna akcija hapšenja članova kriminalne grupe personifikovana je lišavanjem slobode Veljka Belivuka (37), poznatog po nadimku Velja Nevolja, koga mediji već godinama proglašavaju „navijačem“ i „vođom navijača“, uprkos tome što je reč o osuđivanom kriminalcu.

Njegovo ime je široj javnosti postalo poznato posle napada na Božu Kumburovića i Nebojšu Petkovića, članove obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure u aprilu 2016, za šta je Belivuk osuđen u septembru 2016. godine na godinu dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora. Druga veza sa navijanjem je njegov „bunker“ koji je policija juče „otkrila“ na Stadionu Partizana i o čemu bi svakako imali šta da kažu članovi uprave kluba. I treće, da su mu tribine bile baza za napredovanje u kriminalnoj hijerarhiji.

Posle ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu, tada vodeća navijačka grupa na „jugu“ – Alkatraz bila je obezglavljena zbog hapšenja i suđenja odgovornih za taj zločin. Usledio je period „bezvlašća“ i onda kako to biva, da bi se uspostavila kontrola na tribinama, ubacila se grupa po imenu „Janjičari“. Samo ime je govorilo da su u pitanju bili „navijači“ drugih klubova, pre svih Crvene zvezde. Vođa grupe je bio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. u klasičnoj kriminalnoj sačekuši, a posle njegove smrti na čelo je došao Belivuk. Usledio je period „navijačkih“ obračuna, sa mnogo ubistava i pokušaja ubistva, upečatljivo ilustrovan i čuvenom tučom na južnoj tribini tokom derbija sa Zvezdom, za koju su kasnije procesuirani samo tzv. „Splićani“, plaćenici iz Hrvatske koji su tu izvukli deblji kraj. Poslednja „veza sa navijanjem“ je video snimak objavljen na društvenim mrežama prošle godine na kome vođa “Partizanovaca“, Rade Petrović, izjavljuje da je zajedno sa Milošem Radisavljevićem Kimijem „izdao Partizan“. Na snimku se jasno vidi da je Petrović vidno uznemiren i uplašen dok pored njega sedi jedan član „Janjičara“. Petrović se u javnosti prvi put pre toga pojavio mesec dana ranije kada se pismom oprostio od Ljubomira Markovića Kiće, takođe iz grupe „Partizanovci“ koji je ubijen u Beogradu. Ubrzo se pojavio još jedan snimak, na kome Veljko Belivuk, pod zastavom grupe “Principi“, kako joj je promenio ime, „pozdravlja“ Miloša Radosavljevića Kimija i poručuje mu kako je on „sledeći“ i kako treba da se spremi za njihov dolazak. Od tada „Partizanovci“ nestaju sa stadiona i dvorana.

U poslednje vreme tabloidi sa „odličnim vezama“ u policiji otvoreno su Belivuka svrstavali u tzv. Kavački klan koji je godinama u ratu sa Škaljarskim za prevlast na tržištu kokaina, u kome je do sada ubijeno više od 50 ljudi. U „navijačkom podzemlju“ još juče su počele da kruže glasine da je hapšenje Belivuka u stvari način da se on skloni sa ulice i zaštiti. Ostalo je nejasno šta se to bitno promenilo od 29. januara kad je Belivuk priveden na aerodromu „Nikola Tesla“ po povratku iz Crne Gore, pa posle informativnog razgovora brzo pušten, do juče kad je spektakularno uhapšen. S. D.

Prva presuda

Prva pravosnažna presuda Belivuku izrečena je u martu 2016. godine kada mu je Apelacioni sud potvrdio kaznu od pet meseci i 15 dana zatvora zbog napada na dvojicu maloletnika na splavu „Blejvoč“ u oktobru 2007. godine. Belivuk je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda. Pre toga uhapšen je tokom „preuzimanja tribine“ zbog demoliranja kafića „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu vođe suparničke grupe „Alkatraz“ Aleksandra Vavića u decembru 2013. Krivičnu prijavu protiv njega tužilaštvo je odbacilo jer je uplatio 100.000 dinara u humanitarne svrhe. Pominjan je i krajem 2018. nakon što je grupa huligana naoružana upala u klub „Komitet“ u Beton hali u centru Beograda, pretukla obezbeđenje, a potom palicama tukla goste i lomila inventar kluba. U kontekstu navoda da njegova grupa „obezbeđuje“ veliki broj lokala u Beogradu.

Optužbe

Belivuk je bio optužen i za surovo ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića u ulici 27. marta u centru Beograda. Tužilaštvo je kao dokaz protiv trojice okrivljenih predložilo brojne svedoke, među njima i jednog očevica, snimke sigurnosnih kamera koje su zabeležile ubistvo, kao i Belivukove tragove DNK nađene na zapaljenom automobilu. Kasnije je oslobođen za mnogo blaže krivično delo – pomaganje u ubistvu. Kako je pisao Krik, njegov DNK trag nađen na automobilu korišćenom prilikom ubistva nije bio dovoljan za osuđujuću presudu, jer ga je promenjeni nalaz sudskog veštaka „uklonio“ sa mesta zločina. Pojedini dokazi nisu ni stigli na sud – pošto ih je kontaminirao policajac tokom uviđaja. Zanimljivo je da je nezaposlenog Belivuka na suđenju branio petočlani tim uticajnih advokata. Vladan Vukčević, poznat po tome što je branio pripadnike i saradnike Službe državne bezbednosti, Vladimir Lučić iz advokatske kancelarije koju vodi Vojislav Nedić, otac tada generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, Dejan Lazarević, branilac Darka Šarića, Dobrivoje Glavonić, bivši istražni i prekršajni sudija, i Nikola Ristović.

„Baza“ u Pančevu

U poslednje vreme nagađalo se da se Belivuk krio u Crnoj Gori, ali je bazu imao u Pančevu. Po društvenim mrežama obični građani žalili su se na njegovo bahato ponašanje po tamošnjim lokalima, i kako je najpametnije izbegavati mesta na kojima se on pojavljuje. U međuvremenu postao je i jedan od čelnika lokalnog fudbalskog kluba Dinamo, prenosi danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh