Region

Srbija prva u regionu dobila antikovid vakcinu!

Prvih 4.875 doza cepiva proizvođača „Fajzer“ dopremljeno u Institut za virusologiju „Torlak“, a već od sledeće nedelje počinje vakcinacija starijih od 75 godina

Vakcina Srbija - Kurir

Prvih 4.875 doza vakcina proizvođača „Fajzer“ protiv koronavirusa stiglo je juče u Srbiju, a imunizacija stanovništa počeće već sledeće nedelje, dok će prvi na redu najverovatnije biti građani stariji od 75 godina u staračkim domovima, piše “Kurir“.

Hladni lanac

Srbija je prva zemlja u regionu koja je dobila ovu vakcinu, nakon što je domaća Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) dala saglasnost za uvoz „Fajzerovog“ cepiva 18. decembra. Juče ujutru na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je avion sa prvih 4.875 doza, koje su zatim oko podneva, u kontejnerima sa suvim ledom, transportovane u Institut za virusologiju „Torlak“, gde ih je preuzela nadležna komisija.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je ovo veliki dan za Srbiju.

Plan imunizacije

– Prve vakcinacije se očekuju već naredne nedelje, odmah po dobijanju dozvole Agencije za lekove. Nakon sednice Koordinacionog tela za imunizaciju, znaćemo ko će prvi primiti vakcine. U planu je priprema operativnog plana za imunizaciju u 2021, koji će se menjati u skladu s prilivom vakcina i ciljnim grupama. Najvažnije je da su vakcine stigle u Srbiji i da će tokom sledeće nedelje početi imunizacija, što je veliki uspeh – kazao je Đerlek i dodao da je ispunjeno sve što traži procedura za transport: – U potpunosti je ispoštovan protokol „hladnog lanca“ i vakcina je odmah smeštena u hladnjaču na minus 80 stepeni. ALIMS je dao dozvolu za uvoz 24.000 vakcina, a u januaru se očekuje još 21.000 doza. Intenzivno se razgovara i o ruskoj „sputnjik V“, ali i o kineskoj vakcini. Ponovo smo dokazali da jedna „mala“ Srbija može da bude među retkim zemljama koje su u kratkom roku, među prvima, dobile cepivo protiv kovida 19. Pokazali smo koliko je na evropskom i svetskom nivou popravljen naš status i da su nas prijatelji ispoštovali, što znači da postoji verovatnoća da ćemo u narednom periodu dobiti onoliko doza koliko je potrebno da dođemo do kolektivnog imuniteta, konačno završimo s kovidom i normalno živimo.

Vakcinacija „Fajzerovom“ vakcinom počela je u Velikoj Britaniji 8. decembra a imunizacija je započela i u SAD, Izraelu i drugim zemljama. Distribucija zemljama članicama Evropske unije počeće istovremeno od 26. decembra, a vakcinacije već dan kasnije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh