Region

Angela Merkel: “Sjeverna Makedonija još ima šansu početi pregovore ove godine”

Sjeverna Makedonija još ima šanse da i prvu međuvladinu sjednicu sa EU održi do kraja ove godine u toku njemačkog predsjedavanja, izjavila je kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Angela Merkel - Nezavisne.com

Kako je prenio “Deutsche Welle” na makedonskom jeziku, Merkel je to rekla na videokonfereciji s parlamentarcima evropskog kontinenta.

Napomenula je da se njemačko predsjedništvo ipak suočava s poteškoćama u vezi održavanja te sjednice i da još uvijek postoji potreba za pregovorima Sofije i Skoplja.

Suočavamo se s poteškoćama da omogućimo održavanje prve međuvladine sjednice sa Sjevernom Makedonijom. Albanija je napravila veliki napredak, ali posebno u pitanju da li ćemo uspjeti na vrijeme sa Sjevernom Makedonjom, zato što još uvijek postoji potreba za pregovorima Bugarske i Sjeverne Makedonije“, rekla je njemačka kancelarka.

Kasnije je, odgovarajući na pitanja poslanika, navela kako se nada da će Sjeverna Makedonija ove godine započeti pregovore s EU, dok će Albanija morati da sačeka.

U slučaju Albanije pitanje je malo drugačije. I pored napretka ne mogu da obećam da će to da se desi ove godine, ali će biti veoma brzo“, rekla je ona na virtuelnom sastanku s parlamentarnim komitetima zemalja članica EU.

Merkel je istakla da se velika pažnja posvećuje regionu Zapadnog Balkana i da “tamo ima tenzija, ali da ima i napretka“, prenosi “RSE“.

Berlinski proces se, ocijenila je, pokazao kao dobra inicijativa koja daje rezultate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh