Region

Ljekari su Jeleni davali 0 % šansi da preživi, učinila je nemoguće i proslavila danas 26. rođendan

Lekari su rekli da će ostati nepokretna. Ona sad samostalno stoji

Jelena Maletiić - Telegraf

Nakon saobraćajne nesreće Jeleni Maletić iz Šapca ljekari su davali nula odsto šanse da preživi. Međutim, ova hrabra, uporna, nasmejana, tvrdoglava djevojka uspela je nemoguće i danas je na klinici u Novom Sadu proslavila 26. rođendan. Ali, i dalje se bori da normalno živi jer ne može samostalno da hoda, slabo govori i ima problema sa kratkoročnim pamćenjem.

Sudar i borba za život

Nevjerovatna Jelena je pre više od dvije godine doživjela saobraćajnu nesreću. Završila je Višu poslovnu školu u Novom Sadu i zaposlila se kao knjigovođa u Šapcu. Krenula je kolima na posao, kao i svakog jutra, ne sluteći da će joj to promijeniti život.

– Tog 13. februara 2018. godine pao je snijeg i putevi nisu bili očišćeni. Sudarila se sa kamionom, koji je vukao njen auto 30 metara jer se podvukao pod točkove. Zadobila je teške povrede glave, edem mozga, hematome na mozgu, povrede stomaka i prelom butne kosti, imala je unutrašnje krvarenje. Bila je i u komi 17 dana – započela je razgovor za Telegraf.rs Milica, Jelenina sestra.

Sagovornica ističe da su ljekari rekli da Jeleni ne daju nikakve šanse da preživi.

– Ovde je došla do izražaja Jelenina upornost i tvrdoglavost. Odlučila je da živi i uspela je u tome. Mojoj sestri je izvađena slezina, skraćeno joj je tanko crevo, jetra joj je zašivena na četiri mjesta. Prelomljena butna kost je samo fiksirana i zato je zarasla tako da joj je noga sad kraća šest centimetra od druge – podelila je Milica najteže uspomene.

Uporna i hrabra Jelena je preživela. Onda je porodici rečeno da će ostati paralizovana od vrata na dole. Ali nesvakidašnja devojka je pobedila i ove sumorne prognoze.

Borba za bolji život
Pored brojnih povreda, Jelenin mozak je najviše oštećen i zato ona ne može samostalno da hoda, ne pamti i slabo govori.

Kad moja sestra pravi korake, njen mozak ne shvata da ona zapravo hoda. Zato stalno vežba kako bi njen mozak zapamtio tu radnju. Za sada ima pomaka. Počela je sama da stoji, ne mora da se drži ni za šta, što je veliki napredak – kaže sagovornica, koja je ponosna na veliki uspeh svoje sestre.

Prema njenim rečima, Jelena godinu dana posle sudara nije govorila. Onda je rekla prvu reč – mama. Posle toga je počela da uči da govori sa logopedom i sad priča mnogo razgovetnije.

– To su razgovori kao sa detetom, ali se vidi da svakim danom napreduje. Međutim, ona ima problem i sa kratkoročnim pamćenjem. Seća se svega pre nesreće, ali sad ne može da zapamti šta je jela, koji je datum… Jedino pamti pesme. Majka joj je pre neki dan, pred spavanje, pročitala jednu dugačku pesmu koju je odmah zapamtila – nastavlja sestra.

Jelena je pre nesreće bila nasmejana, duhovita devojka, omiljena u društvu. Volela je izlaske i provod ali i da uči i napreduje u životu.

– Moja sestra je i sad vedra, duhovita i voli da se šali, samo što su sad to šale poput dečijih. I pre i posle nesreće je bila uporna i tvrdoglava, ali to joj je i pomoglo da preživi i da svakim danom napreduje – zaključila je razgovor za Telegraf.rs Milica, sestra Jelene Maletić.

Porodici devojke, koja ni posle tragičnog događaja nije izgubila volju za životom, hrabrost, ni osmeh, potrebna je pomoć kako bi mogli da finansiraju troškove Jeleninog lečenja.

Nadaju se da će ona u budućnosti moći da vodi računa o sebi i imaju jedan cilj, a to je operacija u Kijevu.

Pomozimo Jeleni! Devojci koja je preživela iako joj lekari nisu davali šanse, prohodala iako su rekli da će biti nepokretna…

Slanjem SMS poruke: Upišimo 807 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human807 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069894-81

Uplatom na devizni račun: 160600000006989869

IBAN: RS35160600000006989869

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh