Region

Stjepan Mesić: Srbi su bili najveće žrtve

Srbi su najveća žrtva poslednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, ocijenjuje poslednji predsjednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić.

Stjepan Mesić - Radioslobodnaevropa

On u intervjuu za sutrašnje frankfurtske “Vesti” dodaje i da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje.

“Nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem, niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to prije svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namjera, bez kalkulacija”, poručuje Mesić.

Bivši predsednik Hrvatske smatra da je potrebno shvatiti da smo na prostoru na kome jesmo i da ne možemo mijenjati komšsije, ali možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su se Francuzi i Njemci poslije tri velika rata dogovorili da stvaraju novu Evropu koja će otvarati granice i štititi nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi „Danas je Francuzu potpuno nevažno s koje strane granice živi, kao i Njemcu. Isto tako to treba da postane nevažno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku”, navodi Mesić.

On dodaje i da koncept ujedinjene Evrope isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu.

A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom korpusu bez obzira na granice“, objasnio je Mesić.

Za odlazak Borisa Milošsevića na proslavu „Oluje“ u Knin, kaže da je pozitivan korak, ali da svi dalji koraci u obnavljanju i poboljšanju odnosa dva naroda zavise od političke volje političkih elita kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

“Što budu bili bolji odnosi između Srbije i Hrvatske, to će biti i više razumevanja i za srpske žrtve u Hrvatskoj. Zato treba pozdraviti svaki pokušaj koji ide u tom pravcu”, ukazao je Mesić, prenosi “Byka“.

Na konstataciju da se događaju incidenti u kojima su napadani Srbi u Hrvatskoj, a da iza incidenata stoje mladi, koji nisu ni rođeni u vreme rata, Mesić je naglasio da je to dokaz da nema dovoljno političke volje, ali i dokaz da školstvo nije na visini zadatka.

“Umjesto da pomaže da nove generacije evropski razmišljaju, školstvo se uklapa u te nacionalne torove koji svima donose samo štetu”, kazao je on i ocijenio da se na vještački način održava mržnja.

Smatra da Srbija i Hrvatska imaju kompatibilnu privredu i da zajedno mogu da naprave puno toga ako dobro sarađuju i dodaje da je “mali Šengen” dobra ideja, ali da konačno rješenje mora biti ulazak u EU svih onih država koje to žele, a još nisu njene članice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh