Region

Srbija: Koronavirusom zaraženo 260 zdravstvenih radnika

Virus nije oslabio, on je među nama, ali mere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smemo da se opustimo. Čeka nas ozbiljna jesen, kada koronavirus može da se ukrsti sa sezonskim gripom, upozorio je srbijanski ministar zdravlja

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da se smanjuje broj pacijenata koji se javljaju u COVID ambulante domova zdravlja, kao i broj pacijenata koji su na bolničkom lečenju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lončar je, nakon razgovora sa zaposlenima u COVID bolnicama u Požarevcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Zaječaru, Majdanpeku, Ćupriji, Paraćinu, Jagodini, Kladovu, Boru i Negotinu, naveo da je broj pregleda u kovid ambulantama danas manji nego juče, kao i da broj izlečenih pacijenata raste.

On je, iskazavši zahvalnost zdravstvenim i nemedicinskim radnicima koji se bore u crvenim zonama za život pacijenata obolelih od COVID-19, izneo podatak da je u toj zemlji trenutno 260 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom, od kojih se 13 nalazi na bolničkom lečenju, dok ostali imaju blažu kliničku sliku.

Naveo je i da je u ustanovama socijalne zaštite trenutno zaraženo 247 osoba, od kojih je 72 zaposlenih.

“Virus nije oslabio, on je među nama, ali mere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smemo da se opustimo. Čeka nas ozbiljna jesen, kada koronavirus može da se ukrsti sa sezonskim gripom”, upozorio je Lončar.

Prema njegovim rečima, dok se ne pojavi sigurna i bezbedna vakcina protiv koronavirusa najbolja zaštita je sprovođenje preporučenih mera – nošenje maske, održavanje distance, higijena ruku.

Načelnica Odeljenja pneumofiziologije Opšte bolnice u Paraćinu Snežana Zlatković podsetila je na to da je ova zdravstvena ustanova u kovid sistem uključena u drugom piku, kada je za lečenje obolelih od COVID-19 opredeljeno 60 postelja, pet respiratora i pokretni rendgen.

“Nivo zdravstvene usluge podignut je na viši nivo. U bolnici smo zbrinjavali pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dobili smo pomoć i u ljudstvu, tako da je broj zdravstvenih radnika bio duplo veći od uobičajenog broja na odeljenju”, kazala je Zlatković, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što nijedan zdravstveni radnik, a ni pomoćno osoblje na tom odeljenju nije zaraženo tokom epidemije, jer su od početka imali dovoljno opreme.

Zlatković je apelovala na građane da budu disciplinovani i prime vakcinu protiv sezonskog gripa, i ponovila da je važno da se pridržavamo mera, nosimo maske izbegavamo skupove i porodična slavlja.

U Opštoj bolnici u Paraćinu, kako je naglasila, smanjuje se broj pacijenata i pregleda, tako da će ova ustanova verovatno sredinom nedelje ući u normalan režim rada.

Načelnica Infektivnog odeljenja u Požarevcu Vesna Filipović predočila je da je Opšta bolnica u tom gradu stub zdravstvenog sistema Braničevskog okruga, navodeći da su 6. jula ušli u kovid sistem i da su prvog dana primili 66 pacijenata.

U toj bolnici nisu zbrinjavani samo pacijenti iz Požarevca, već i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji, ukazala je ona i dodala da je trenutno u bolnici na lečenju 61 pacijent.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh