Region

DOKTORICA DARIJA SAOPŠTILA NAJTUŽNIJE VIJESTI: Ovo nismo očekivali

Zamenica Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da u svijetu ne postoji nijedan lijek koji je delotvoran protiv virusa i objasnila da su lijekovi delotvorniji protiv bakterija, dok je u suzbijanju virusa najdjelotvornija vakcina.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kisić je dodala da ukoliko se bude otkrio lijek protiv korone, da će njegova funkcija biti da ubrza liječenje ili da ublaži kliničku sliku.

– Lijek ne postoji ni protiv jednog virusa, mnogo je djelotvorniji u borbi protiv bakterija, što je uloga antibiotika. Pojedini lijekovi sa antivirusnim sredstvima pokazali su određeni stepen efektivnosti, tako da se nadamo da će i u borbi protiv virusa biti dobrih rezultata, ali taj lijek koji bi bio djelotvoran na virus čekamo vijekovima – ukazala je Kisić,piše Kurir.

Na pitanje da li je simptom gubljenja čula ukusa i mirisa dovoljan za testiranje, Kisić je odgovorila da kovid19 ima širok spektar simptoma, od respiratornih, gubitka čula mirisa i ukusa, glavobolje, temperature, koje, ukazuje, prouzrokuju i druge zarazne bolesti, te naglasila da testiranje zavisi od pregleda.

Upitana kakve posljedice ostavlja virus korona na zdravlje ljudi poslije preležane bolesti, Kisić navodi da je to struci još uvijek nepoznato zato što se radi o novom virusu koji je kratko u cirkulaciji da bi se tako nešto znalo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh