Region

Vraća se policijski čas?! uvode se nove restriktivne mjere: Prvo u ovim gradovima, stiglo važno obavještenje

Ako situacija nastavi da se pogoršava mjere će biti pooštrene u lokalnim žarištima, a podrazumevaće obaveznu zaštitnu opremu u gradskom prevozu i prodavnicama

Poslije relaksiranja mjera zabrane okupljanja na javnim mjestima, što je rezultiralo organizovanjem masovnijih proslava i utakmica, ali i otvaranja škola i vrtića i povratka studenata u domove, posljednjih dana je počeo da raste broj novooboljelih od koronavirusa, pa epidemiolozi razmatraju uvođenje novih mjera za sprječavanje širenja virusa,prenosi Novi.
Mada stavovi stručnjaka još nisu sasvim usaglašani, kako saznajemo, ukoliko se situacija bude pogoršavala, mere će biti pooštrene u lokalnim žarištima i podrazumijevaće prije svega obavezu nošenja maski u gradskom prevozu, kao i u prodavnicama, tržnim centrima i drugim zatvorenim prostorima, piše “Kurir”.

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba rekao je da će se mjere, ukoliko bude bilo potrebe, lokalno određivati i uvoditi.

– Epidemiološka situacija je na granici između nesigurne i povoljne pod kontrolom zbog novih žarišta kao što su Novi Pazar, Tutin, Vranje. Znali smo da će studenti doći u Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš. To je očekivana situacija i moramo se vratiti ozbiljnosti i sprovoditi mjere – rekao je Tiodorović i ponovio da bi maske trebalo nositi u zatvorenom prostoru, dok na otvorenom moramo biti na određenom rastojanju.

Ni prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 u Nišu nije isključio mogućnost da se na lokalu uvedu oštrije mere. – U slučaju da dođe do porasta broja zaraženih vjerovatno je da budu uvedene oštrije mere na lokalu. Ne verujem da će biti policijskog časa ili zabrane okupljanja, ali je moguće da se uvede obaveza nošenja maski u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima – rekao je za Kurir Ranković i dodao da je jako bitno da stariji sugrađani i hronični bolesnici nose maske u svim situacijama gdje je veća cirkulacija ljudi.

Epidemiolog Zoran Radovanović primetio je da broj novozaraženih već mjesec dana oscilira između 20-30 i sto. – Pretpostavljam da će za desetak dana ipak biti odlučeno da se malo pritegne – rekao je on i dodao da bi mere trebalo olabljivati postepeno.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se mogu očekivati izvjesne ekcesne situacije, kao u Novom Pazaru, Tutinu, jer se nalazimo u periodu otvaranja zemlje, organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te nije isključio čak ni mogućnost zabrane javnog okupljanja.

Inače, najveći procenat novozaraženih u odnosu na testirane od ukidanja vanrednog stanja, čak 2,47 odsto, zabilježen je u nedelju, 7. juna, a najviše novooboljelih bilo je iz Beograda i Niša. Pojedine političke stranke su, zbog ove situacije, najavile otkazivanje velikih predizbornih skupova


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh