Region

Agius u UN-u: Presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću u prvom dijelu 2021.

Predsjednik međunarodnog suda u Haagu Carmel Agius izjavio je pred Savjetom bezbijednosti UN-a u Njujorku da će dva preostala procesa optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom dijelu 2021. godine.

Carmel Agius - Vijesti.ba

Podnoseći redovan polugodišnji izvještaj o radu sudskog Mehanizma u Haagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala, sudija Agius je danas rekao da je do odlaganja u procesima Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju došlo zbog pandemije korona virusa.

Agius je ranije pred Savjetom bezbijednosti najavljivao da će pravosnažna presuda Mladiću i prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću biti izrečene do kraja ove godine.

Predsjednik suda je izvijestio Savjet bezbijednosti da je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću u martu odložena jer je operisan, a zatim u junu uslijed ograničenja kretanja zbog korona virusa.

“Apelaciono vijeće je spremno da sasluša žalbe o procesu Mladiću čim to bude bezbijedno i moguće. Planirano je da pravosnažna presuda bude izrečena devet mjesec poslije rasprave o žalbama”, kazao je Agius.

Novi termin za raspravu o žalbama još nije određen.

Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Na tu presudu žalbu su uložili i branioci i tužioci.

Predsjednik Mehanizma nagovijestio je pred Savjetom bezbijednosti UN-a da bi ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću u Haagu moglo da bude nastavljeno 7. jula.

Agius je podsjetio da je zbog korona virusa suđenje prekinuto na polovini dokaznog postupka odbrane drugooptuženog Simatovića.

“Svi svjedoci trebalo bi da budu saslušani do kraja ove godine. Prvostepena presuda očekuje se do aprila 2021. godine”, kazao je Agius.

Stanišić (69), bivši načelnik Službe državne bezbijednosti Srbije, i Simatović (69), njen glavni operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal ih je 2013. godine oslobodio, ali je apelaciono vijeće 2015. godine, na žalbu tužilaca, poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh