Region

Bruka crnogorskih opozicionara: Povukli objave o “torturi ustaške policije u Nikšiću”

Crnogorski opozicionari – lider Demokratskog fronta Nebojša Medojević i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić – objavili su na društvenim mrežama fotografiju navodnog napada policije na dijete u Nikšiću.

Dijete - Flickr

No, pokazalo se da je fotografija snimljena prije osam godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Iz Uprave policije Crne Gore poručuju da je riječ o širenju dezinformacija i grubog zloupotrebljavanja djece, kao i da su o slučaju upoznali tužilaštvo, piše “CdM“.

Medojević je objavio fotografiju na Instagramu, tvrdeći da je “ustaška policija iz Nikšića napala čak i malu djecu”, dok je Milačić naveo da je nikšićka policija tokom intervencije gurnula “kolica sa dječakom Andrijom”.

Dijete Crna Gora – Facebook

Lider Prave Crne Gore pozvao je građane da dijele tu objavu, kako bi je svi vidjeli.

Ispostavilo se da je fotografija lažna – prije nekoliko dana je objavljena u tekstu na sajtu The Stir by CafeMom koji se bavi temama o roditeljstvu i gdje se kao izvor ilustracije navodi Flickr.

Nakon što su korisnici društvenih mreža počeli da kritikuju te lažne objave Milačić je izbrisao fotografiju.

Iz Prave Crne Gore su saopštili da su, odmah nakon što je do njihove informativne službe stigla informacija da je riječ o fotografiji koja nije nastala na području Crne Gore, objavu obrisali sa njihove zvanične stranice.

“Preciznosti radi, Prava Crna Gora nije prva objavila ovu informaciju, već mnogo nakon što se raširila društvenim mrežama. Ovakve stvari, naročito na društvenim mrežama, u jeku velikih dešavanja, mogu da se dogode iz dva razloga: nenamjernog i namjernog. U slučaju Prave Crne Gore riječ je o prvom. Međutim, prateći razvoj ove situacije, osnovano sumnjamo da se ova fotografija nije pojavila slučajno, već da je zlonamjerno podmetnuta dobronamjernima koji žele da zaštite svoj narod od represije, kako bi se upravo dogodilo ovo što se dogodilo, crtanje mete za lažno izvještavanje”, poručuju iz te partije.

Tim povodom oglasila se i Uprava policije, navodeći da je aposlutno netačno da su službenici Centra bezbjednosti Nikšić nanijeli povrede bebi koja se navodno nalazila u kolicima prilikom intervencije policije tokom nereda u tom gradu.

“Fotografija bebe koja je objavljenja ne samo da nije iz Nikšića, već je preuzeta sa interent stranice iz inostranstva, kao što je to i objavljeno danas u većini medija. Objavljivanje lažne fotografije bebe predstavlja klasični oblik lažne vijesti i širenja dezinformacija kao i grubog zloupotrebljavanja djece. Policija je upoznala nadležno tužilaštvo i postupanje u odnosu na ovaj slučaj je u toku”, rekli su u crnogorskoj policiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh