Region

Vijeće Evrope pozdravlja prvu zajedničku komemoraciju u Jasenovcu od 2014.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozdravila je danas prvu zajedničku komemoraciju žrtvama bivšeg logora u Jasenovcu od 2014. godine.

“U tom logoru fašistički ustaški režim brutalno je ubio više od 80.000 ljudi. Pošto danas poštujemo sjećanje na žrtve, pozdravljam prvu zajedničku komemoraciju u Jasenovcu od 2014. godine na kojoj će prisustvovati predstavnici vlasti, uključujući hrvatskog predsjednika, premijera, kao i nacionalne manjine i udruženja žrtava”, navodi se u saopštenju kabineta Mijatovićeve.

Dodala je da se nada da će ovo otvoriti put konstruktivnom dijalogu kako bi se riješila pitanja zbog kojih su vlasti i manjine prethodnih godina održavali odvojene komemoracije žrtvama u Jasenovcu.

“Naša je dužnost da promovišemo poštovanje sećanja na žrtve i obezbjedimo prava preživjelih. Takodjer moramo osigurati da istina i priznanje žrtava prevlada nad negiranjem i relativizacijom zločina”, navela je komesarka, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh