Region

Hrvatska ušla u fazu kad se u kratkom vremenu naglo povećao broj oboljelih

U Hrvatskoj je u subotu poslijepodne potvrđeno ukupno 206 oboljelih, što je za 49 slučajeva novih zaraza više od jutros, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

No image - Haber.ba

U Hrvaskoj imamo 206 oboljelih. Od jutros je novih 49. U 24 sata imamo ukupno 78 bolesnika više, a testirali smo 2.100 ljudi. Ovo znači da se upravo događa ono što Stožer već nekoliko dana najavljuje – da smo ušli u fazu kada se povećava broj oboljelih u izrazito kratkom vremenu. U uzlaznoj smo putanji krivulje i samo se poštivanjem odluka koje donosi Stožer civilne zaštite to može spriječiti“, rekao je ministar Zdravstva Vili Beroš.

Kazao je kako postoje građani koji ne poštuju preporuke za samoizolaciju i za zabranu okupljanje na javnim mjestima.

To neće pomoći u suzbijanju epidemije i ponavljam građanima da se pridržavaju donesenih odluka. Poželjno je boraviti vani, međutim nije poželjno biti u bližem socijalnom kontaktu. Dva metra je distanca koju moramo prihvatiti i održavati. To može doprinijeti smanjenju epidemije. To je od najveće važnosti.

Samoizolacija je nešto s čime se nismo susretali. Većini građana i zdravstvenim radnicima je to novina. Ima nekih nepravilnosti u postupanju, pa zdravstvenim radnicima idu nove upute, jer se adekvatna zdravstvena pomoć mora moći pružiti svima i u svakom trenutku“, rekao je Beroš.

Alemka Markotić iz infektivne klinike Fran Mihajlević rekla je kako je nužno da oni koji imaju simptome odlaze i u domove zdravlja, jer nema dovoljno kapaciteta za sve na klinici.

Povećava se broj oboljelih i u našoj klinici. Nemamo novih bolesnika na respiratorim osim postojeća tri. Oni koji imaju blage simptome neka idu u domove zdravlja, ne mogu svi u kliniku.

Sve mjere opreza koje ponavljano svo vrijeme trebaju se shvatiti ozbiljno, inače će biti teško izliječiti sve ljude koji dođu u opasnost ako se ne pridržavaju pravila“, rekla je Markotić, te se zahvalila malim i velikim donatorima koji su ovih dana pohrlili ka klinici. Dodala je kako će im se lično zahvaliti kada prođe ova epidemija, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh