Region

Kakvo nas vrijeme čeka na početku 2020. godine

Meteoservis “Severe Weather Europe” objavio je prognozu za preostale mjesece zime koja se bazira na najnovijim dugoročnim modelima prognoze.

Snijeg - RAS Srbija

Podsjećaju kako je decembar do sada imao zanimljivo vrijeme. Sjeverni Atlantik, sjever Evrope kao i Kanada su bili pod niskim pritiskom, što je dovelo do viših temperatura od prosjeka širem Euroazije i u kontinentalnom dijelu SAD.

Ipak, za dijelove Kanade i sjeverne dijelove SAD bilo je i hladnijih dana.

Do kraja decembra ostalo nam je svega nekoliko dana, a to vrijeme će, piše “Severe Weather Europe”, biti dinamično.

Naime, visoki pritisak zraka i polarni vrtlog će donijeti niske temperature Aljasci, dok će Evropa i dalje ostati toplija od prosjeka. Tek će dio hladnog zraka prijeći preko centralnih i jugoistočnih dijelova Evrope.

Podsjećaju i kako je posljednji ECMWF-ov dugoročni model za decembar bio prilično tačan te kako je tačno predvidio uzorak pritiska i visoke temperature.

Kada se radi o modelima za prva dva mjeseca 2020., valja napomenuti kako se vidi razlika u odnosu na decembar. Očekuje se hladnije vrijeme u Kanadi i SAD, posebno na istočnoj obali. To će, pak, uvjetovati niži val na sjeveru Atlantika, što će Evropi donijeti blažu zimu.

Kada je riječ o februaru, vrijeme će biti slično, bez jače zime za Evropu. No, to ne znači da zime neće biti, nego da neće biti uvjeta za velike i dugotrajne periode hladnoće, barem prema trenutnoj prognozi.

Shodno tome, očekuje se manje snijega širom Evrope, s izuzetkom sjeverne i sjeveroistočne Evrope. Više padavina će biti i na području Alpa. Do toga će doći zbog pritiska zraka koji će zapadnom dijelu kontinenta donijeti blaže temperature, ali i više vlage.

Kada govorimo o modelima prognoza, važno je napomenuti da su dva glavna za dugoročne prognoze, ECMWF i UKMO. Kada se usporede, prikazuju vrlo sličnu prognozu, javlja “Severe Weather Europe”.

UKMO pokazuje visok pritisak na Tihom okanu, toplije vrijeme u Evropi i hladni proboj zraka iz Kanade u SAD, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh