Region

Otvorena biračka mjesta: Građani Hrvatske biraju predsjednika, u utrci 11 kandidata

U sedam sati ujutru otvorena su biračka mjesta širom Hrvatske za predsjedničke izbore na kojima će više od 3,8 miliona registrovanih birača birati između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti više od 10.000 valjanih potpisa podrške birača.

No image - Haber.ba

Pravo glasa na ovim izborima imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji biraju između čak 11 kandidata.

Uz već aktuelnu predsjednicu Grabar Kitarović (HDZ), kandidati za predsjednika države su i Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), Anto Đapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, Zoran Milanović (SDP), nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Miroslav Škoro.

Analitičari smatraju da najviše šanse za ulazak u drugi krug imaju aktualna predsjednica, nekadašnji predsjednik vlade RH Zoran Milanović i neovisni Miroslav Škoro, prenosi “BHRT“.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a izuzev Hrvatske, najviše birača bi moglo pristupiti glasovanju u našoj zemlji s obzirom na to da velik broj hrvatskih državljana živi u BiH.

Njih nešto više od 300 hiljada moći će birati u gradovima koji imaju hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, a to su Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Tuzla, Vitez i Livno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh