Region

Hrvatska policija se pokušava opravdati: Nigerijci zloupotrijebili dolazak na sportska takmičenja!?

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske reagovalo je večeras na vijest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Oni tvrde da ne znaju kako su Nigerijci iz Hrvatske završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj.

Deportovani studenti - Zurnal.info

Osamnaestogodišnjaci Abia Učena Aleksandro (Uchenna Alexandro) i Eboh Kenet Činedu (Kenneth Chinedu) su za bosanskohercegovački portal “Žurnal” ispričali da ih je hrvatska policija deportirala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. Dvojica nigerijskih studenata su učestvovala na stolnoteniskom turniru u Puli, što potvrđuju i službeni rezultati tog takmičenja.

Hrvatska policija potvrdila je da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre sudjelovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan učesnik takmičenja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačke Zračne luke, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

“Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH”, kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić, prenosi “Avaz“.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

“Hrvatska policija u svojim postupanjima susreće se sa zloupotrebom dolazaka stranih državljana na različita sportska takmičenja u Hrvatsku i treba utvrditi je li ovo još jedan primjer takvog ponašanja”, istakla je Mandić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh