Region

Satelitom snimaljen pakleni talas koji se približava Balkanu, temperature će biti ogromne

U cijelom regionu potpuno neuobičajene.

pakleni talas- ilustracija

Na Balkanu i istoku Evrope razvija se topli talas, a prema prognozi organizacije Severe Weather taj talas će se nastaviti i tokom sljedeće nedjelje.

Snažni južni vjetrovi održavaju premještanje vazduha i prijenos toplote sa Mediterana prema istočnoj Evropi i zapadu Rusije.

Očekuje se da će se taj trend nastaviti tokom narednih nekoliko dana, jer će se aktivni dinamički obrazac preko jugozapadne i centralne Evrope zadržati tokom vikenda.

Temperature će se naglo povisiti ponedjeljak i postepeno širiti na baltičko područje i dijelove Skandinavije prije nego što djelimično padnu sredinom sljedeće nedjelje.

U zavisnosti od prizemnih slojeva, mnoga područja mogla bi da budu zarobljena pod jakim termičkim inverzijama, navedeno je u prognozi.

Trenutno u Hrvatskoj bijesni nevrijeme kakvo dugo nije zapamćeno.

Visoki talasi udaraju u obalu Istre, a zbog nevremena i mogućnosti da talasi dostignu visinu do šest metara na snazi je crveni meteoalarm za cijeli Jadran, prenosi “Srna”.

Tek dan nakon što su se vremenske prilike malo smirile, u Dalmaciji je opet krenuo jak jugo.

Poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a od 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu- tako je izmjeren jak olujni udar od 105 km/h.

Prije nekoliko dana, olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je jugozapadni dio Bosne i Hercegovine čupajući stabla, noseći crepove s krovova, a na području Kupresa prevrnulo je kamion.

Olujni vetar u Livnu je čupao drveće i lomio grane, te skidao crepove s krovova. Na nekoliko mjesta pad stabala i granja je oštetio parkirane automobile.

Jak jugo na području Šibenika stvara talase visoke nekoliko metara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh