Region

Umjesto istine o nestalim bebama, država roditeljima nudi “zamjenu” od 30.000 KM

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je da se Prijedlogom zakona o nestalim bebama u Srbiji roditeljima kojima su djeca ukradena iz porodilišta umjesto istrage nude neefikasne procedure, umjesto nezastarijevanja i retroaktivnosti loša rejšenja, a umjesto istine o njihovoj djeci nudi im se 15.000 eura.

Bebe - ilustracija/Blogspot.com

Jerkov je navela da je u prethodnih pet godina više od dvije stotine puta u Skupštini Srbije predlagala da se u Krivični zakonik unese samo jedna izmjena – da krivično djelo krađe beba ne zastarjeva, a da su poslanici vladajuće većine odbili taj prijedlog svaki put i time ponovo nanijeli nepravdu i bol roditeljima koji su preživjeli ono najgore.

“Sada ih Prijedlogom zakona Vlada ponovo ponižava i tjera ih da istinu o svom nestalom djetetu zamijene za 15.000 eura. Neka oni koji to predlažu prvo kažu za koliko para bi se oni odrekli svog djeteta, pa neka onda tu nepristojnu ponudu iznesu drugima”, navela je Jerkov, prenosi “Beta”.

Ocijenila je da će javno slušanje o zakonu o nestalim bebama koje će se održati 28. novembra biti prva prilika za roditelje beba koje su ukradene iz porodilišta da u Narodnoj skupštini Srbije govore o toj strašnoj temi.

Dodala je i da će to ujedno biti i najveća šansa da se nepravda riješi i usvoje mehanizmi pomoću kojih bi oni saznali istinu o svojoj djeci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh