Region

Premijer Luksemburga i njegov suprug ugostili premijerku Srbije i njenu partnericu

Premijer Luksemburga Gzavije Betel i njegov suprug arhitekta Gotje Destenej ugostili su juče u gradu Luksemburgu srpsku premijerku Anu Brnabić i njenu partnerku doktorku Milicu Đorđević.

Ana Brnabić - Twitter

Prvi gej premijer Luksemburga

Betel je prvi premijer Luksemburga koji je otvoreno priznao da je homose*sualac. Trenutno služi drugi mandat u vladi, što je prvi put u svijetu da je premijer koji je otvoreno priznao da je gej bude ponovo izabran.

U vrijeme njegove prve vlade, omogućeni su istopolni brakovi. Zakon je usvojen sredinom 2014. godine, a stupio je na snagu 1. januara 2015. Destenej je svog izabranika zaprosio nakon usvajanja pomenutog zakona, a par se vjenčao 15. maja 2015. godine.

Od 2017. godine, na dužnosti širom svijeta su tek tri gej premijera – Leo Varadkar u Irskoj, Gzavije Betel u Luksemburgu i Ana Brnabić u Srbiji.

Plan posjete

Inače, zvančan dio dvodnevne posjete Ane Brnabić počinje danas kada će Betel srbijanskoj koleginici upriličiti svečani doček sa vojnim počastima na Trgu Klerfonten u Luksemburgu. Teme razgovora premijera biće bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Iz kabineta Ane Brnabić uoči posjete saopšteno je da su za obje vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i euprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije. Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.

Nakon sastanka s Betelom, srbijanska premijerka će govoriti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, čiji je fokus digitalizacija i razmena iskustva u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Na forumu će govoriti i premijer Betel, kao i predsjednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden, piše “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh