Region

Uoči 24. godišnjice “Oluje” rastu tenzije u regionu

U koordinaciji sa Miloradom Dodikom, srpska udruženja pozivaju zvanični Zagreb da ekshumira nevino ubijene civile

Uoči 24. godišnjice “Oluje”, rastu tenzije u regionu. Izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je “Oluja” spasila BiH izazvala je brojne reakcije. U koordinaciji sa Miloradom Dodikom, srpska udruženja pozivaju zvanični Zagreb da ekshumira nevino ubijene civile, a izjavu hrvatske predsjednice nazvali su skandaloznom i sramnom.

– U jeku je priprema proslave godišnjice akcije “Oluja”, u kojoj Hrvatska slavi etničko čišćenje i zločin u kojem je bombardirala srpske civile, koji su bježali, so na ranu posipa hrvatska predsjednica. Za nju je “Oluja” bila “prekretnica koja je označila dolazak mira”, gdje su, kako je rekla, “hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju i spriječile nove Srebrenice – prenosi RTRS.

– Upravo je “Oluja” spasila BiH i voljela bih da naše komšije ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

– Očekivano, Grabar-Kitarović ni riječ nije rekla o protjerivanju više od 200.000 Srba, koji su utočište pronašli, uglavnom, kod, kako ona voli da kaže, “agresora” – Srbije. Ispružena hrvatska ruka Bošnjacima u BiH sada bi im se mogla obiti o glavu, što ishitrenim izjavama, poput one u Izraelu, često i dokazuje. A upravo je njena država mudžahedinima omogućila nesmetan prolaz u BiH – izvještava RTRS.

– Njena država u prošlosti je omogućila da 4.500 mudžahedina prijeđe u BiH i da čine takve zločine koje niko nije htio da vidi iz svijeta – rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Međunarodna zajednica o tome još šuti, kao i o činjenici da su Srbi u Hrvatskoj sve minorniji i obespravljeniji, kao što je šutjela i prije 24 godine, kad je u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” protjerano više od 250.000 Srba, dok ih se više od 1.800 vodi kao poginulo i nestalo, upozoravaju iz srpskih udruženja – nastavlja u istom tonu RTRS.

– U pitanju je jedna očekivana, sramna i skandalozna izjava hrvatske predsjednice, koja sad pokušava da se dodvori bošnjačkoj javnosti zbog nedavne izjave, na koju su reagirali bošnjački političari – ističe Miodrag Linta, predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

– Uz odobrenje i podršku NATO-a, 4. avgusta 1995. godine oružane snage i policija Hrvatske i Armija RBiH izvršile su agresiju na sjevernu Dalmaciju, Liku, Korudu i Baniju – kaže Linta.

– Tada je iz 13 općina protjerano skoro 130.000 Srba. Ubistva i masovne grobnice, sve su to zločini HVO-a i Armije RBiH – kaže Linta.

Umjesto da Hrvatska, i bez naloga Međunarodnog suda pravde, odustane od slavljenja akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina, slavlje se iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima, ističu u “Veritasu”,piše Avaz

Uz konstataciju da je “Oluja” jedno od najsurovijih etničkih čišćenja, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ocjenjuje poraznim što se tragični datum u Hrvatskoj slavi i veliča, posebno u mjestima uz obilježja koja su bila karakteristična za NDH.

Tako će i ove godine, uz Marka Perkovića Thompsona, u Splitu obilježiti akciju kojom su zemlju očistili od Srba, zaključuje RTRS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh