Region

Mađarska odbranila odluku da dozvoli tranzit ruskih vojnih vozila za Srbiju

Mađarska vlada odbranila je svoju odluku da dozvoli tranzit ruskih vojnih vozila za Srbiju kroz svoj vazdušni prostor, uprkos sankcijama EU, navodeći da teret nije prevezen u vojnom avionu, već u civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.

vojna vozila- ilustracija

Nakon što je Rumunija blokirala rusku pošiljku vojnih vozila Srbiji, Rusija je isporučila 10 oklopnih patrolnih vozila u vojnu bazu u Srbiji, dio šireg paketa vojne pomoći za balkansku zemlju, avionom koji je prevozio teret koji je prolazio kroz mađarski vazdušni prostor, navodi se u tekstu.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš, rekao je novinarima u srijedu da je avionskoj pošiljci dozvoljeno da prođe kroz mađarski vazdušni prostor, jer se teret ne prevozi u vojnom avionu, već u civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.

“Naravno, dobijamo obavještenja o civilnom avionu koji ulazi u mađarski vazdušni prostor, ali to je protokolarno obavještenje, koje samo treba da se primi”, rekao je Guljaš i dodao da bi zbog geografskih razloga ruski teret takođe morao da leti kroz Poljsku i Slovačku.

U petak je rumunsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je blokiralo veću pošiljku tenkova i oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju duž svog dijela Dunava, pozivajući se na embargo EU.

Nakon “slučaja Krim”, 2014. godine, EU je uvela embargo na trgovinu oružjem sa Rusijom, kao i zabranu izvoza takozvane robe dvostruke namjene koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe.

Portparol EU je izjavio da su vidjeli izvještaje, kao i da je “bez komentarisanja pojedinosti, primena restriktivnih mera EU – odgovornost država članica EU”, prenosi Poitico.eu.

Pošiljka deset izviđačkih vozila BRDM-2 stigla je prošle nedjelje u vojnu bazu u Nišu, prema izvještajima lokalnih medija.

Politiko navodi da se mađarska vlada, koja održava bliske veze sa Kremljom, veoma zalaže za svoje balkanske susjede, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh