Region

Haradinaj: “Vlada Kosova otvara veleprodaje na sjeveru Kosova”

Vlada Kosova će otvoriti veleprodaje na sjeveru Kosova, zajedno sa kosovskim biznisima, napisao je na svom Facebook profilu premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Ramush Haradinaj - Nezavisne.com

Maloprodajni objekti u četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova danas su zatvoreni u znak protesta na takse od 100 posto na robu iz Srbije. Haradinaj kaže da je u pitanju “simulacija humanitarne katastrofe” od Srbije i još jedan “pokušaj destabilizacije“.

Kosovska vlada će u bliskoj saradnji sa poslovnom zajednicom i svim relevantnim institucijama organizovati otvaranje privremenih veleprodaja na sjeveru“, rekao je kosovski premijer.

Kako kaže, to je odgovor kosovske vlade na dvodnevno zatvaranje prodavnica i drugih uslužnih objekata u opštinama na Sjeveru.

Danas smo još jednom dali institucionalni odgovor na sve akcije Srbije, odgovor koji će zapečatiti suverenitet zemlje, pokazati građansku solidarnost, odgovornost i brigu vlade Republike Kosovo prema svim građanima Republike Kosovo“, tvrdi predsjednik kosovske vlade.

On je trenutnu krizu na sjeveru nazvao i “specijalnim ratom” koji vode “strane agenture“.

Kao posljedica prestanka nabavke robe iz Srbije i istovremenog bojkota albanskih distributera od srpskih trgovaca, u prodavnicama na sjeveru Kosova posljednjih dana je bilo sve manje robe.

Danas i sutra, prodavnice će biti u potpunosti zatvorene kao vid protesta na takse od 100 posto koje je kosovska vlada uvela prošle godine u novembru na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh