Region

Čime sve ljudi zagađuju more

Proteklog vikenda na otoku Visu obavljena je „Ekološka akcija: Zajedno za bolje viško more“.

No image - Haber.ba

Iz uvale su izvađeni: četiri kamionske i desetak autoguma, jedan veliki akumulator, stotinjak metara čeličnih sajli i 40 vreća sitnog otpada, koje su zbrinuli radnici komunalnog poduzeća ”Gradina”.

Sljedeći dan nastavilo se čistiti podmorje u viškoj uvali. Učestvovalo je 25 ronilaca i volontera na obali. Akcija čišćenja obuhvatala je područje od trajektnog pristaništa do carinskog mola uzduž viške rive. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke, ali i viljuškar.

Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama, naravno, nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija, niko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Strani i domaći prolaznici se sa zanimanjem pratili akciju i objašnjavali djeci čemu su služili predmeti izvađeni iz mora, piše “Jutarnji list”.

Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nije zanemarivo, ali pravi cilj eko-akcije nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te sprečavanje zagađenja, a tek onda sanacija, izvještava “Hayat“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh