Region

Kosovo: Dvadeset godina od ulaska NATO snaga

Pod motom “Za našu slobodu” Kosovo obilježava 20 godina od ulaska NATO snaga.

Kosovo- Radio Slobodna Evropa

Centralnoj manifestaciji u Prištini prisustvuje bivši američki predsjednik Bil Klinton čija je zemlja, za vrijeme njegovog mandata, predvodila NATO bombardovanje srpskih vojnih i policijskih ciljeva radi sprječavanja etničkog čišćenja na Kosovu. Sa njim je i tadašnja državna sekretarka Medlin Olbrajt, a svečanostima u srijedu prisustvuje i general Vesli Klark, bivši komandant NATO snaga u Evropi.

“Za Kosovo smo uradili pravu stvar. Uradili smo to na pravi način i završićemo posao“, ovim riječima je Bil Klinton 10. juna 1999. završio svoje obraćanje američkoj naciji koju je obavijestio o okončanju NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Predvođene SAD, još 18 saveznika NATO-a je 78 dana bombardovalo srpske policijske i vojne ciljeve na Kosovu i u Srbiji.

Govoreći o zločinima Srbije nad Albancima koji su se dešavali na Kosovu, Klinton je prije početka bombardovanja rekao da je “okončanje tragedije moralni imperativ“.

“Ukoliko predsednik Milošević ne želi da postigne mir, mi ćemo ograničiti njegovu sposobnost da vodi rat“, kazao je tada Klinton u martu 1999.

Klinton je u utorak u Prištini izjavio da “cijeli svijet danas, sa svim svojim nemirima, može da gleda na Kosovo kao na primjer demokratije koja je posvećena unapređenju, rastu i mirnom životu sa susjedima, što je nešto na čemu svaka zemlja, mala ili velika, treba da radi van i unutar svojih granica”.

“Biću veoma ponosan činjenicom što sam se zadesio kao predsjednik SAD kada vam je trebao neko ko će da ustane i kaže – nema više etničkog čišćenja, nema više napuštanja domova i ubijanja nevinih civila i da mora da postoji neki drugi bolji način”, kazao je Klinton, izvještava “Radio Slobodna Evropa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh