Region

Monstrum se brani šutnjom – Doktor: “Djeca od traume nisu mogla ni plakati”

Sinoć nešto iza 23 sata u Policijsku upravu zadarsku priveden je Josip Rođak koji je na Pagu s balkona porodične kuće bacio četvero svoje malodobne djece.

No image - Haber.ba

Policija ga je prijavila za četverostruko teško ubistvo u pokušaju, potvrdila je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.

Jutros je priveden u Županijsko državno odvjetništvo na ispitivanje. Kako javlja “HRT”, branio se šutnjom. Tokom prijepodneva će izaći pred suca istrage koji će odlučivati o istražnom zatvoru. Jučer je ispitan na policiji te se također branio šutnjom.

Podsjetimo, djeca u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, bačena su jučer ujutro sa šest metara visine. Dvoje djece je izvan životne opasnosti, dok su dvije djevojčice u teškom stanju. Sedmogodišnja curica je najteže povrijeđena, uz brojne ozljede glave i grudnog koša. Prevezena je u KBC Zagreb, a stanje joj je stabilno.

Pomoćnik direktora KBC-a Zagreb: “Vjerujem da će djevojčica biti dobro”

Tokom noći stanje teško povrijeđene sedmogodišnje djevojčice nije se pogoršalo, javlja televizija “N1”. Ona je i dalje životno ugrožena, još uvijek je na respiratoru i ima teške povrede glave, grudnog koša i trbuha.

Pomoćnik irektora KBC-a Zagreb i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu dr. Milivoj Novak rekao je da je djevojčica koja je najteže povrijeđena sada stabilno te kako vjeruje da će biti dobro.

“U Zadru su medicinski obavili jako dobar posao, zbrinuta je vrlo dobro, što ne znači da je ona u dobrom stanju. Teško je povrijeđena, ima povrede glave, grudnog koša i trbuha. Stanje je stabilno, na aparatu je za disanje, kontrolira se disanje i cirkulacija. Nadamo se da će sve biti dobro. Povrede lica će se zbrinjavati sutra, sada je osnovni problem glava. Vjerujem da će biti dobro, iskreno se nadam”, rekao je Novak u izjavi novinarima.

Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako je najbitnije sačuvati mozak, kao najvažniji organ čovjekovog tijela, te da djevojčica dobiva lijekove da se smanji otok mozga. Djevojčica je u induciranoj komi. Novak je rekao kako se svi nadaju da će se djevojčica izvući bez posljedica, a da će se bolje prognoze moći dati kroz nekoliko dana.

Iako je bio spreman vladin avion koji je djevojčicu trebao prebaciti u Zagreb, pretrage su pokazale da zbog pneumokraniuma, odnosno prisutnosti zraka u lubanji, ne može putovati avionom pa je prevezena sanitetskim vozilom.

Doktor iz zadarske bolnice: “Nikada ovako nešto nismo vidjeli”

Dr. Edij Karuc s odjela intenzivnog liječenja Opće bolnice Zadar, koji je primio povrijeđenu djecu, kazao je za “Novu TV” da nikada nije vidio ništa slično.

“Na moju i našu sreću, nikada ništa slično nismo vidjeli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo vidjeli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji čak od teških trauma i ne plače. Ali moram reći da smo doista to vrhunski obradili. Ovim putem se zahvaljujem svim mojim radnicima koji su stvarno napravili pravi posao”, kazao je.

“Primili smo četvero djece, tri curice i jednog dječaka. Jedna curica je imala lakše tjelesne povrede, dok je ovo troje imalo teške tjelesne povrede. Kroz dan smo ih stabilizirali i njihovo stanje je sada puno bolje nego jutros. Nažalost, jedna djevojčica koja je bila doista teško povrijeđena, koja ima povrede glave, grudnoga koša i trbuha, je upravo sada premještena u KBC Rebro”, dodaje, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh