Region

“JEDNO DIJETE SAM PRONAŠLA, DRUGO JOŠ TRAŽIM” Tužna ispovijest majke kojoj je beba NESTALA PO ROĐENJU

Drinki Radonjić (52) odmah nakon porođaja rečeno je da joj je dijete preminulo, ali ona u to nije povjerovala i nikada nije obustavila potragu za svojom bebom. Priča ove žene poslužila je kao inspiracija za film “Šavovi” Miroslava Terzića, koji je odlikovan na Berlinalu.

Drinka Radonjić - Blic.rs

Drinka je pričala za “Nedeljnik” o potrazi za djetetom i poručuje da joj savjest ne bi bila mirna da nije tražila istinu o svom sinu.

Ana sa sestrom ulazi u kuću u jednom prigradskom naselju 15 kilometara od Beograda pretvarajući se da prodaje aparate za mjerenje pritiska jer vjeruje da tu živi mladić za kojeg sumnja da je njeno dijete – bez kojeg je ostala odmah poslije porođaja, jer je beba navodno preminula, piše “Blic“.

Sumnjajući na prevaru, od toga da su je slagali da je dijete preminulo nekoliko sati nakon rođenja, preko toga da nikada nije primljeno u mrtvačnicu niti sahranjeno, da je prvo upisano u knjigu umrlih pa u knjigu rođenih, pa sve do promjene njegovog matičnog broja i davanja na usvajanje drugoj porodici, sada misli da ga je konačno našla.

Ovo je scena iz filma “Šavovi” koji se bavi pričom o nestalim bebama. Scena je filmska, ali je iz stvarnog života krojačice Drinke Radonjić, čija je potraga za nestalim djetetom, i snaga da od toga ne odustane, poslužila kao inspiracija.

“Dijete je tada gledalo neku seriju. Mislim da su oni znali zašto smo mi tu, a mi smo se pravile blesave, kao pričamo im o aparatima, samo s namjerom da procijenimo i vidimo ga”, priča Drinka Radonjić za “Nedeljnik” kako je u stvarnosti izgledala scena kada je vidjela momka za kojeg sumnja da je njen sin.

Drinkin život je spajanje šavova i borba sa bolnicama i ljekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi saznala istinu šta se zaista desilo sa njenim sinom.

“Poslije sve ovolike potrage nekad kažem, možda sam luda što sam uopšte kretala. Ali mislim da bih mnogo više živaca potrošila da nisam. Nije mi žao. I uspjeh ovog filma je velika nagrada za ovu moju borbu, zahvaljujući Sneži (Snežana Bogdanović, koja igra Anu, odnosno Drinku) koja je ušla u moju dušu i razumila me, i Miši (Miroslav Terzić, reditelj) koji je povjerovao u moju priču i moja osjećanja, kao i Uliksu (Fehmiu, producent)”, kaže Drinka za “Nedeljnik”.

U tom mozaiku povezivanja činjenica uspjela je da otkrije nelogičnosti sa upisivanjem djeteta u matične knjige na osnovu dokumenata koje je uspjela da izvuče iz MUP-a. Za svoju borbu kaže da je borba majke za istinu.

Sumnja da su joj dvije bebe ukradene

Drinki Radonjić nije jednostavno da odgovori na pitanje koliko ima djece. Četvoro je rodila, dvoje odgajila, dvoje izgubila, jedno pronašla, a za jednim još traga. Ova majka se bori sa strašnim zločinom − dvije bebe su joj ukradene na rođenju, kako sumnja. Za jednu od njih će uskoro uspjeti da dokaže da je njen sin, sada već momak (23). O drugoj bebi, koja bi sada već bila djevojka (24), nema dovoljno tragova. Ali, kako majka kaže, osjeća da je i ona živa i da će je pronaći.

“Porodila sam se u sedmom mjesecu, prijevremeno, ali ne u porodilištu KBC-a Zvezdara, već na odjeljenju gdje leže bolesnici. Tu su me prebacili dan poslije prijema u porodilište, i danas ne razumijem zbog čega. Porođaj je obavljen u sobi, za vrijeme posete. Prije toga su mi dali injekciju da bi se dijete rodilo mrtvo, kako su mi ljekari objasnili. Zašto − takođe ne znam. Ko bi se u tim trenucima sjetio da postavi sva pitanja. Očekuje se da ljekari znaju šta rade. Iznenadila sam se kad sam vidjela da je djevojčica rođena živa. Dan sam provela u spavanju, bila sam pod terapijom. Međutim, te noći me je jedna pacijentkinja, inače medicinska sestra, probudila rekavši da je od koleginica sa odjeljenja čula da mi je dijete živo. Prošlo je bilo pet sati od porođaja. Ujutru me je na putu do toaleta presrela babica Dostana riječima: „Baš mi je drago!“. Rekla sam joj da ništa ne razumijem, na šta je ona dodala da je dijete živo i dala mi broj telefona Instituta za majku i dijete, gdje je beba prebačena. Ponudila mi je telefon da pozovem supruga da ga obavijestim”, ispričala je svojevremeno za Blic Ženu Drinka Radonjić, sjećajuči se 3. septembra 1988. kada je rodila drugu kćerku o kojoj nije zabilježeno mnogo podataka.

“Suprug i ja smo sumnjali da su ljekari krivi za smrt našeg djeteta. Tada nismo ni pomislili da se radi o nečem drugom”, rekla je ona.

Rekli joj da je rodila bogalja i da se raduje ako ne preživi

Drinka je ponovo ostala u drugom stanju naredne godine. Odlučila je da se porodi u bolnici u Višegradskoj. Suprug i ona nisu htjeli ništa da prepuste slučaju, našli su “vezu” − rođaku koja radi na očnoj klinici. Sve je prošlo kako treba, Drinka je 8. avgusta 1989. rodila sina koji je na rođenju dobio ocjenu devet.

A onda, dva sata poslije porođaja nadležni pedijatar joj saopštava da je rodila teškog bogalja i da bude srećna ako ne preživi jer će joj upropastiti i zdravo dijete. Poslije nekoliko sati obaviještena je da je dete umrlo. Pod terapijom je, ne može ni da razmišlja − kroz glavu joj samo prolazi misao da ne razumije zašto joj se to događa. Pita ljekara hoće li raditi obdukciju − doktorka potvrđuje, ali joj nisu dali da potpiše bilo kakvo odobrenje. Na izvještaju sa obdukcije, koji je poslije nekog vremena dobila, nije bilo pečata ili faksimila ljekara.

Film već osvojio nagradu

Film Miroslava Terzića “Šavovi” biće premijerno prikazan na 47. Međunarodnom filmskom festivalu Fest u Kombank Dvorani 1. marta u 19.30h.

Nesrećna majka koju tumači Snežana Bogdanović bori se sa upravom bolnice i ljekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi dobila ispravu o smrti koja bi dokazala gdje je sahranjen njen novorođeni sin.

Strpljivo spajajući šavove svoje priče ona, poslije skoro dvadeset godina, vjeruje da je svog sina našla u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda.

Uoči srpske premijere filma reditelj Miroslav Terzić poručio je da je nakon niza godina, njegova želja da snimi “Šavove “krenula da se ostvaruje kada je upoznao Drinku Radojičić, čija ga je skromnom i hrabrost razoružala.

Ostale uloge tumače Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Pavle Čemerikić. Producenti filma su Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfield, a scenario potpisuje Elma Tataragić. Snimatelj filma je Damjan Radovanović.

Fim “Šavovi” osvojio je nagradu stručnog žirija Europa Cinemas Label, kao najbolji evropski film u programu Panorama, dok je u konkurenciji od 37 filmova iz cijelog svijeta publika ovogodišnjeg Berlinala “Šavovima” drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh