Region

Tetka iz inostranstva: Hrvatska otpisala 58 miliona KM kredita mostarskom Sveučilištu!

Ministarstvo obrazovanja Hrvatske u aprilu 2018, dopisom Ministarstvu finansija zatražilo je otpis potraživanja u iznosu većem od 217 miliona kuna koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja potražuje od Sveučilišta Mostar.

Hrvatske kune - Bljesak.info

U vezi sa potraživanjima po ugovoru o kreditu zaključenim između Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Sveučilišta u Mostaru (korisnik kredita) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (sudužnik), Ministarstvo je u aprilu 2018. predložilo Vladi Hrvatske otpis navedenih potraživanja. Ministarstvo ima pravo zahtijevati od Sveučilišta u Mostaru povrat svih isplaćenih iznosa na osnovu Ugovora o kreditu, odnosno pravo na potpuni regres, Državni ured za reviziju predlaže pribaviti dokumentaciju iz koje bi bilo vidljivo radi li se o podršci Republike Hrvatske Sveučilištu u Mostaru ili o povratnim sredstvima te u skladu s tim provesti daljnje postupke, odnosno mjere za naplatu potraživanja ili knjiženje potraživanja).

Posebno je zanimljivo da Državni ured za reviziju još od izvještaja objavljenog u oktobru 2014. nalaže Ministarstvu obrazovanja da reguliše odnose sa Sveučilištem vezano za preuzimanje obaveza po otplati kredita.

Isti nalog Državni ured za reviziju Hrvatske ponavlja i u izvještaju iz oktobra 2015. 2006. godine, Vlada RH je na prijedlog hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izdvojila čak oko 360 miliona kuna za izgradnju i obnovu kampusa Sveučilišta u Mostaru.

“Škole su nam blokirane, sveučilišta grcaju u novčanoj neimaštini, pa me čudi odakle možemo dopustiti taj luksuz. Čak 360 miliona kuna, koliko je Vlada odobrila za Mostar, dva je puta više novca nego što je dobilo Sveučilište u Osijeku, otprilike isto koliko je dobilo Sveučilište u Splitu i nešto manje nego što je dobilo zagrebačko sveučilište. Pitam se nije li kredit odobren u svrhu predizborne kampanje”, rekao je Gvozden Flego.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh