Region

Poznata novinarka čija se kćerka, manekenka Marija, ubila prošle godine, pisala premijerki Srbije

Prije nego što nastavim, želim da istaknem da je neposredan povod za ovo otvoreno pismo tragedija koja je zadesila porodicu 12-godišnjeg dječaka sa juga Srbije koji je izvršio samoubistvo, navela je Ćurčić.

Marija Ćurčić - Expresstabloid.ba

Novinarka An Mari Alves Ćurčić, majka srbijanske voditeljice i manekenke Marije Ćurčić (25) koja je lani u novembru izvršila samoubistvo, postavila je nekoliko pitanja premijerki Srbije Ani Brnabić kako bi ukazala na važnost usvajanja Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju samoubistava.

Povod za njeno obraćanje je samoubistvo 12-godišnjeg dječaka sa juga Srbije. Ona se premijerki obratila pismom koje je objavila na svom profilu na Twitteru.

Ćurčić je u pismu ukazala da u Srbiji godišnje ima oko 1.300 samoubistava, kao i da pet posto populacije pati od depresije, drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina (WHO).

– Obraćam Vam se, dakle, kao neko ko je prije tri mjeseca doživio najstrašniju, najužasniju tragediju koju jedan roditelj može da doživi…

Prije nego što nastavim, želim da istaknem da je neposredan povod za ovo otvoreno pismo tragedija koja je zadesila porodicu 12-godišnjeg dječaka sa juga Srbije koji je izvršio samoubistvo – navela je Ćurčić.

Ona je premijerki uputila nekoliko pitanja, navodeći da, ako je moguće, odgovori kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalnu strategiju za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, kao i koje će mjere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama.

Još jedno pitanje je i šta će se raditi po pitanju razvijanja sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, već i porodica koje su doživjele gubitak zbog suicida, prenio je “B92“.

Ćurčić je u pismu još navela da vjeruje da “će vas sudbina porodice nesretnog dječaka sa juga Srbije motivisati da, kao predsjednica Vlade, preduzmete neophodne korake za dobrobit svih građanki i građana ove zemlje imajući u vidu očiglednu disproporciju između potreba i onoga što nadležne institucije u ovom trenutku pružaju. Jer, #VAŽNO JE”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh