Region

Bolesnog čovjeka u hladnoj noći otpustili iz bolnice, pet sati stopirao do kuće

Pet sati stopirao je od Koprivnice do svoje kuće u Križevcima (Hrvatska) u hladnoj januarskoj noći teško bolesni Božo Vrhovski.

Božo Vrhovski - Podravski.hr

Doktori su mu na koprivničkoj hitnoj pomoći, kaže, utvrdili upalu pluća i puknuće rebra, no unatoč tome, žali se, nisu ga htjeli vratiti vozilom natrag kući, piše “Podravski“.

Bilo je to prošli ponedjeljak oko 19 sati navečer. Bolesni Božo više nije mogao izdržati pa je zamolio kćer da nazove hitnu pomoć.

Kći je nazvala i obećali su joj da će me vratiti kući. Navodno sam trebao na pregled u Križevce, a ako ne bude dobro, tek tada u Koprivnicu. Došli su po mene, no nisam završio kod doktora u Križevcima, nego su me prevezli u Koprivnicu“, govori Božo teško dišući.

Ističe da su ga doktori na hitnoj u Koprivnici pregledali te mu rekli da može ići kući jer nije za ostanak u bolnici, unatoč upali pluća i puknutom rebru, što se moglo vidjeti nakon pregleda.

Kaže da nije imao koga nazvati

Vrhovski kaže da nije imao druge, nego put pod noge. Pješice.

Putovao sam cijelu noć od Koprivnice do Križevaca, kako mi je ko stao. Kući sam došao u jutarnjim satima. Njihovo objašnjenje je bilo ‘uzmite taksi ili zovite nekoga da dođe po vas’. Nemam koga, a nemam ni novca za taksi. Prvi koga mogu zvati je brat iz Zagreba. Da sam bio bolje, ne bih išao na hitnu, nego svojoj doktorici. Ne daj bože da se ikad više vidimo. Tamo više ne idem“, kaže Vrhovski i dodaje da je tokom godina dao krv više od 70 puta i ovo mu je sada hvala.

Njegova kći Josipa Hrg potvrđuje očevu priču.

Rekli su da im treba nekakva potvrda, putni nalog, da bi pozvali sanitet za prevoz, a da ga hitna ne može vratiti natrag. Lijepo sam ih pitala – prije nego što su došli po njega – hoće li ga vratiti i rekli su da hoće. Drugi dan sanitet je došao po njega kući pa su ga opet vozili u Koprivnicu na dodatne preglede. Tada su ga mogli vratiti kući“, govori kći.

Bolnica: Nije imao pravo na sanitetski prijevoz

Direktor koprivničke Opće bolnice Mato Devčić ustvrdio je kako bolničke službe nisu zakazale u slučaju Bože Vrhovskog iz Križevaca.

Uvidom u medicinsku dokumentaciju i temeljem očitovanja voditeljice i osoblja našeg Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), možemo zaključiti da je 21. januara 2019. gospodin otpušten kući u poboljšanom stanju, afebrilan, urednih vitalnih parametara i pokretan“, navodi Devčić te tvrdi kako Vrhovski prema Pravilniku o sanitetskom prevozu nije imao pravo na prijevoz.

Dr. Devčić dodaje da radnici OHBP-a nisu bili u mogućnosti zatražiti sanitetski prijevoz koji bi ga odvezao kući.

Nesretni Vrhovski, da stvar bude zanimljivija, idući je dan opet došao u koprivničku bolnicu, a sada je po njega, kako tvrdi, došao sanitet koji ga je i odveo kući.

Idući dan pacijent je ponovno došao na OHBP, no iz medicinske dokumentacije je vidljivo da nije bilo indikacije za dodatnim pretragama, terapijom ili liječenjem u OHBP-u“, potvrdio je dr. Devčić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh