Region

Miro Cerar: “Hrvatska ne priznaje vladavinu prava”

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da on i premijer Marjan Šarec imaju poziv da posjete Hrvatsku, ali da smatra kako s time ne treba žuriti dok Hrvatska ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rješenja za granični spor.

Miro Cerar - 24ur.com

To će na kraju biti odluka predsjednika vlade, no obojica smatramo da s posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna poštivati vladavinu prava“, rekao je Cerar u razgovoru za ljubljansko “Delo”, prenosi “Hina”.

Naglasio je da “najprije mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takav posjet imao smisla“, ističući kako Ljubljana ima poziv na sastanke i s hrvatskim premijerom i s ministricom vanjskih poslova.

Cerar je rekao da bez obzira na to postoji normalna komunikacija na osobnoj razni prilikom sastanaka u Bruxellesu i na međunarodnim skupovima.

Normalno komuniciramo, no kad se stvari prenesu na službenu razinu, koja ima simboličko a time i veliko stvarno značenje, onda mislim da Hrvatska mora shvatiti kako je dužna najprije napraviti korak u pravom smjeru“, kazao je slovenski ministar i bivši predsjednik vlade, za čijeg je mandata Slovenija Hrvatsku tužila sudu EU-a u Luksemburgu.

Cerar je kazao da se kao premijer trudio da odličnu suradnju na nekim područjima kao što su turizam, ekonomska razmjena i malogranična suradnja ne pokvare lošiji politički odnosi zbog graničnog prijepora, no da je Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja praktički Sloveniji postavila “ultimatum“.

Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo išli s tužbom na sud EU-a u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud jasno procijeniti da Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU-a“, kazao je Cerar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh