Region

Demografske mjere: Vlada Hrvatske daje 10.000 kuna naknade za novorođenče

Ministar financija RH Zdravko Marić predstavio je Vladinu mjeru vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak

ILUSTRACIJA lolamagazin

Zaposlenici koja rodi, njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos su 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10.000 kuna, rekao je među ostalim ministar Marić u ekskluzivnom razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, stupa na snagu u četvrtak, a primjenjiv je od danas.

Marić zadovoljan trendom smanjivanja javnog duga
Hrvatski ministar Marić zadovoljan je nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Primjerice, u 2015. godini bile su 12 mlrd.

Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate, više od 400 milijuna kuna, rekao je ovaj ministar i istaknuo da one ostaju u “hrvatskim rukama”.

Stopa rasta je dobra, imamo višak tekućeg računa platne bilance, stabilizirane javne financije, smanjeni javni dug, no ima jako puno stvari koje treba doraditi. Nismo nikako zadovoljni time da industrijska proizvodnja pada, rekao je Marić.

Na pitanje može li se ubrzati rast BDP-a, s obzirom na to da u mnogim državama u okružju raste po stopama od 4% i 5%, odgovorio je da je ključni izazov kako dići stopu rasta i učiniti je održivom. Kao preduvjete naveo je da se porezno, neporezno i administrativno rasterećenje gospodarstvenicima, poduzetnicima, građanima te da se stvore i poprave uvjeti za poslovanje i investiranje.

Preraspodjela novca u Ministarstvu zdravstva nije rješenje problema
Kazao je da pereraspodjela novca u Ministarstvu zdravstva ne može biti rješenje problema.

Zadovoljan sam da smo uspjeli smanjiti rokove plaćanja, pogotovo državnih, na godinu dana. Volio bih vidjeti jesu li se ti smanjeni rokovi plaćanja reflektirali na smanjenoj cijeni u nabavi lijekova, kazao je.

Naglasio je da se mora primjenjivati kombinacija mjera na prihodnoj i troškovnoj strani proračuna zdravstva.

Dali smo doprinos kroz treći krug poreznog rasterećenja, digli smo proračun za zdravstvo za 1 postotni bod, oko 1,350 milijardi kuna, no to neće biti u potpunosti dovoljno, naglasio je.

Na pitanje treba li država financijski i dalje pomagati brodogradilišta 3. maj i Uljanik, odgovorio je da nije sretan i zadovoljan.

Bez kamata imamo za platiti bez jamstva po kreditima 2,520 mlrd., s kamatama to iznosi 2,6 ili 2,7 mlrd. Pravo je pitanje, rekao je, zašto su se jamstva u tolikom iznosu davala.

Dok god je ministar financija, radit će svoj posao odgovorno i predano, zajedno sa svojim timom, odgovorio je na pitanje ostaje li ministar i sljedeće godine,prenosi Jabuka.tv


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh