Politika

Helez: Bolju vijest naša zemlja nije dobila od sticanja nazavisnosti

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je u svom obraćanju Evropskom parlamentu obećala da će BiH dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

Zukan Helez - Nezavisne.com

Povodom te vijesti, oglasio se i ministar odbrane Zukan Helez koji je kazao da bolju vijest naša zemlja nije dobila od sticanja nazavisnosti.

– Po riječima predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, naša zemlja je u posljednjih godinu dana napravila napredak, kakav nije napravljen u prethodnih 10 godina, kada je riječ o našem EU putu.

Od preuzimanja mandata zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministra odbrane BiH imao sam samo jedan cilj, a to je našu zemlju približiti članstvu EU i NATO savezu. Isključivo članstvo u ovim organizacijama garantuje nezavisnost, teritorijalni integritet, stabilnost i ekonomski napredak za našu zemlju – rekao je Helez.

U prethodnu godinu, dodaje, imao je trocifren broj međunarodnih sastanaka. Na svakom od ovih sastanaka je lobirao za otvaranje pregovara za našu zemlju sa EU.

– Vjerujem da sam bio i naporan svojim sagovornicima u objašnjavanju zašto naša zemlja zaslužuje status pregovarača u procesu pridruživanja EU, ali i zašto je to odluka dobra za EU.

Građani u BiH geografski, historijski i kultorološki pripadaju evropskoj porodici. Pristupanjem EU naša zemlja će i politički pripadati ovom savezu. Bez dileme budućnost Bosne i Hercegovine je u EU – naveo je Helez.

Nije bilo lako ostvariti napredak na putu BiH ka EU, kakav nije napravljen prethodnih 10 godina.

– Upravo spremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima, koje su prethodne vlasti gurale pod tepih, su omogućile da dobijemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

Ogromno je ovo priznanje za našu zemlju, ali i za ovu vlast. Ipak, svjestan sam da ovo nije kraj. Čeka nas još puno izazova i problema, ali i rada kako bismo našu domovinu doveli tamo gdje pripada, a to je punopravna članica EU.

U procesu pregovaranja sa EU, želim da naša zemlja suštinski ispuni sve uslove, želim da stvorimo modernu europsku državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom njenom pedlju – istakao je Helez, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh