Politika

Čovićeva poruka Amerima: Ja mogu biti samo na bijeloj, anđeoskoj listi

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se danas novinarima nakon sjednice Predsjedištva stranke.

Dragan Čović - haber.ba

Nakon uvodnih riječi o sadržaju krenula su pitanja novinara, koja su se očekivano odnosila na izborni zakon, južnu plinsku intekonekciju i pismo Antony Blinkena.

– Jučerašnji sastanak bio je preslik atmosfere sa sastanka iz osmog mjeseca prošele godine kada smo dogovorili pet evropskih zakona. Moje je da vjerujem, ali nosim iskustva sa ranijih sastnaka kada je bilo dogovora ali ne i realizacije. Imali smo puno tema, a sve su bile u funkciji našeg statusa u EU integracijama s ciljem da ispunimo svih 14 uvjeta i da to donosimo u institucijam BiH kroz izvršnu i zaknodavnu vlast da niko ne nameće rješenja, rekao je Čović.

Na nedavnom ručku sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom to isto rekao i njemu.
– Ja sam imao ručak s njim i gdje sam mu direktno rekao da ne vidim razloga zašto bi nametao bilo šta kada imamo vlast. Ona ima obavezu usvojiti izborni zakon. Sjećate se posjete Briselu i dogovora parlamentarne većine. Rečeno je šest mjeseci nakon uspostave vlasti. To je prošlo u 10. mjesecu. Iz drugih razloga to nismo forsirali, sad moramo. Zadovoljan sam ali nisam politički naivan, istakao je Čović.

Potom je govorio o pismu Blinkena vezenom za južnu intekonekciju i moguće sankcije SAD o kojima se špekuliše.
– Ono je znakovito i tiče se par tema. Jadna tema je komunicirana u janvost, druge nisu. Ja ću sam samo reći za jednu temu, drugo neću iznositi, ako se i ona iskomunicira iznijet ću je vrlo otvoreno. Ja sam razgovaorao s međunaridnim predstavnima kao šef HDZ-a ili parlamentarac. Ako se sjećate, mislim da je bio šesti mjesec prošle godine, jedne posjete jednog predstavnika administracije u Domu naroda, razišli smo se prijateljski i onda mi rekao ako to ne uradiš ja ću sutra izaći i prozvat ću se ta korupciju, antiustavno djelovanje. I izašao je sutradan i to je odjeknulo u janvosti. Za 10 do 15 dana me ta ist osoba pitala zašto nisam reagirao. Pa što ću ja reagirati, neka svako radi svoj posao. Ja odgovaram za ono za šta sam preuzeo odgovornost prema svom narodu. Slušat ću ono od njih jer su parneri, ali i svoj narod, rekao je on.

Kazao je da se sastaje sa ambasadorom SAD u BiH redovno iako se ne razumiju oko nekih stvari.

– Za moje veliko iznenađenje imamo redovite satanke sa ambasadorom SAD, ručkove i sve to ide. Rekao sam dva imena ne mogu biti prepreka, ali dvije administracije se moraju razumjeti. Mi odgovaramo za ono što uradimo u BiH. Južna intekonekcija je starteški interes BiH, pa hrvatskog naroda u BiH jer prolazi kroz županije i ne može mi kazati da je to nečiji drugi interes. Naš prijedlog je jasan, naš zakon je u proceduri od prije par godina. Tu se osporilo jako puno stvari. I bilo je tu prigovara, osnovna dvojba je BH Gas. Ja sam rekao, kao što imamo BH Gas imat ćemo i južnu plinsku interkonencju koja će biti u vlasništvu Vlade VFBiH. Ja tu nemam interesa privatnih. Nadam se da nemaju ni drugi. Kao što imamo dvije elektroprivrede i dva telekoma i dvije pošte. Sve je vlasnik Vlada FBiH. Dopustiti da jedna bitan, strateški energent, kao što je plin, upravlja neko drugi sa različitim mogućim strategijama bi bilo politički naivno. Nisam voljan da to uradim. kada bi mi danas sve dogovorili treba 7 do 8 godina da se stave cijevi pod zemlju.

Treba nam i ogroman novac za takvo nešto. Pitanje je opravdanosti tako nečega. Strateška je tu, ali ne želimo biti naivni. primjera radi, kada je bila kriza EHBP je ušla u minus a EP BiH je radila u plusu ogromno, kada je bilo govora da EP bih pomogne EPHZBH nije bilo govora o tome. Sad je obrnuto i opet nema govora, rekao je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh